Δύο οι νεκροί των ταραχών στην Τουρκία

Μια ακόμη νύχτα συγκρούσεων με δεύτερο νεκρό στην Τουρκία. Ο 22χρονος Αμπντουλάχ Κομέρτ εξέπνευσε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί, στην περιοχή Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με τον βουλευτή του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Χασάν Ακγκόλ ο Κομέρτ ήταν μέλος της νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Μία από τις σημαντικότερες συνομοσπονδίες συνδικάτων, η KESK, που εκπροσωπεί 240.000 εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, αποφάσισε να κηρύξει διήμερη απεργία από σήμερα

καταγγέλλοντας την κρατική τρομοκρατία κατά των διαδηλωτών.

«Η τρομοκρατία που ασκείται από το κράτος εναντίον απολύτως ειρηνικών διαδηλώσεων συνεχίζεται κατά τρόπο που συνιστά απειλή για τη ζωή των πολιτών... η αγριότητα της καταστολής απεικονίζει την εχθρότητα της τουρκικής κυβέρνησης προς τη δημοκρατία», καταγγέλλεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας που περιλαμβάνει 11 συνδικάτα.

Οι τεράστιες αντιφάσεις στην Τουρκική κοινωνία αναδύονται μέσα από τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεσπάσει και μεταλαμπαδεύονται από πόλη σε πόλη στην αχανή γείτονα, δημιουργώντας σκηνικό απρόβλεπτων ίσως εξελίξεων για τον Ταγίπ Ερντογάν. Μια πρώτη σημαντική παράμετρος των εξελίξεων αυτών, είναι το ψαλίδισμα των φιλοδοξιών του κ. Ερντογάν, να είναι ο πρώτος πρόεδρος που εκλέγεται από το λαό στην Τουρκία.

Και πάντως παρότι δεν αμφισβητείται η κυριαρχία του σήμερα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις πολιτικές και κοινωνικές του συμμαχίες, καθώς ευρωπαϊκές δημιουργικές δυνάμεις που αναδύθηκαν στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, φαίνεται να σοκάρονται και να περνάνε απέναντί του, κατηγορώντας τον για νέο συντηρητισμό. Την ίδια ώρα βέβαια, μπορεί να κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις, αλλά όσοι συμμετέχουν σε αυτές, είναι ένα μάλλον συνονθύλευμα, χωρίς συγκεκριμένο στόχο.

«Θέλουμε μια Τουρκία εσωτερικά σταθερή, μια Τουρκία σταθερά προσανατολισμένη στην υποστήριξη των δημοκρατικών θεσμών, και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή η Τουρκία είναι αξιόπιστος και ασφαλής συνομιλητής για εμάς», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα