ΕΚΤ: Η Ιταλία στο επίκεντρο

Οκίνδυνος η ιταλική πολιτική κρίση νααναζωπυρώσει την κρίση χρέους τηςευρωζώνης αναμένεται να βρεθεί στοεπίκεντρο της προσεχούς τακτικής συνόδουτου διοικητικού συμβουλίου της ΕυρωπαϊκήςΚεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη, σύμφωναμε αναλυτές που πάντως δεν προβλέπουννα ληφθούν νέα μέτρα όπως η μείωσηεπιτοκίων ή η εξαγγελία μέτρων πολιτικής.

Ηκρίση στην Ιταλία, όπου οι βουλευτικέςεκλογές δεν επέτρεψαν

να σχηματιστείμια σαφής πλειοψηφία στη γερουσία,«αυξάνει τους κινδύνους το πρόγραμμααγοράς δημόσιου χρέους της ΕΚΤ νααπολέσει την καθησυχαστική επήρεια τουστους επενδυτές», σχολίασε ο ΓεργκΚρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος τηςCommerzbank.

Παρ'όλ' αυτά, ο ίδιος πιστεύει ότι «πριν ηΕΚΤ φθάσει στο σημείο να παρέμβειαρχίζοντας να αγοράζει ιταλικά κρατικάομόλογα, μπορεί να δοκιμάσει αρχικά ναπαρέμβει φραστικά».

Ταεπιτόκια δανεισμού της Ιταλίας έχουνξαναρχίσει να ανεβαίνουν μετά τιςεκλογές και αυτό εκτιμάται ότι θαμπορούσε να αποτελέσει μια σοβαρήδοκιμασία για την βούληση της ΕΚΤ ναθέσει ξανά σε λειτουργία το πρόγραμμααγοράς κρατικών ομολόγων ώστε νααποφευχθεί η επιδείνωση της κρίσης γιατην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

Πάντωςη παρέμβαση της ΕΚΤ προς το παρόναποκλείεται, στο μέτρο που η Ρώμη δενέχει ζητήσει επίσημα βοήθεια από τουςεταίρους της με αντάλλαγμα την προώθησηδιαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καιδημοσιονομικής προσαρμογής, όπως ορίζειτο πλαίσιο που έχει περιγράφει τοευρωπαϊκό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα.

Τηνίδια ώρα καταγράφεται συρρίκνωση τηςδραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα,που επιταχύνθηκε τον Φεβρουάριο σύμφωναμε τον δείκτη PMI, προαναγγέλλοντας τοτέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο ύφεσης στιςαρχές του 2013. Η ανεργία έφθασε νέοιστορικό υψηλό τον Ιανουάριο, στο 11,9%του ενεργού εργατικού δυναμικού, ενώτα μέτρα λιτότητας εκτιμάται πως θασυμβάλλουν στην μείωση της κατανάλωσης,μιας από τις κινητήριες δυνάμεις τηςανάπτυξης.

Μιλώνταςγια την ανεργία στην Ευρώπη ο ΤζόναθανΤοντ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕγια την Ανάπτυξη Λάζλο 'ντορ, ταχαρακτήρισε «απαράδεκτα» και «μιατραγωδία για την Ευρώπη».

Ταστοιχεία αυτά αναμένεται να αναγκάσουντον πρόεδρο της ΕΚΤ, τον Ιταλό ΜάριοΝτράγκι, να χρησιμοποιήσει πιο συνετότόνο από ό,τι το Φεβρουάριο, όταν χαιρέτισετη σχετική ηρεμία στην Ευρώπη αν καιεπισήμανε ότι οι δείκτες της ανάπτυξηςκατατείνουν στο ότι αυτή είναι αδύναμη.

ΟΝτράγκι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότιμε το βασικό επιτόκιο στο ιστορικόχαμηλό του 0,75%, ένα επίπεδο ρευστότηταςχωρίς προηγούμενο να παρέχεται στιςτράπεζες και ένα πρόγραμμα αγοράςκρατικών ομολόγων να παραμένει ενεργό,η ΕΚΤ έχει κάνει ό,τι είναι δυνατό απότην πλευρά της και επαφίεται στιςκυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για τηνεπίλυση της κρίσης.

Οίδιος δεν αναμένεται να κάνει κάποιοπολιτικό σχόλιο για τη χώρα του αλλά ηκρίση στην Ιταλία ασφαλώς θα είναι στοεπίκεντρο της συζήτησης, κατά οικονομικούςαναλυτές, ενώ αναμένεται να του τεθούνερωτήσεις στη συνέντευξη που θαακολουθήσει την τακτική σύνοδο του ΔΣτης ΕΚΤ.

Επίσηςτην Πέμπτη, η ΕΚΤ θα δώσει στην δημοσιότητατις νέες επικαιροποιημένες προβλέψειςτης για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμόστην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αναλύτριαΆννα-Λίζα Πιάτσα της Newedge Strategy δεναναμένει «σημαντικές μεταβολές» απόεκείνες του Δεκεμβρίου (συρρίκνωση τουΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,3% φέτος, ανάπτυξη 1,2% το2014). Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότιοι προβλέψεις θα μεταβληθούν προς τοκαλύτερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα