Επαφές Πετσάλνικου στο Βερολίνο

Έλλειμμα ενημέρωσης για την κατάσταση στην Ελλάδα, διαπίστωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά τις επαφές του, τις τελευταίες δύο ημέρες στο Βερολίνο.

Ο κ. Πετσάλνικος συναντήθηκε χθες
με το Γερμανό ομόλογό του Νόρμπερτ Λάμερτ, με τον οποίο αργότερα χαιρέτισε την έναρξη των εργασιών του Ελληνογερμανικού Φόρουμ για τον Τουρισμό, το δε βράδυ είχε διαδοχικές συναντήσεις με πολυπληθείς ομάδες βουλευτών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Γερμανίας, Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους συνομιλητές του τόσο για τις τελευταίες εξελίξεις, όσο και για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, αναφέρθηκε δε συγκεκριμένα στη μείωση του ελλείμματος, στον περιορισμό του Δημοσίου Τομέα, στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, αλλά και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται.

Στη συνάντηση με περίπου 50 μέλη της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής από το κυβερνών κόμμα, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν και ο υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας Τόμας Ράχελ, ο κ. Πετσάλνικος διέκρινε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από τη γερμανική πλευρά, για τους τομείς στους οποίους η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η ενέργεια, ο πρωτογενής τομέας της αγροτικής παραγωγής - με προϊόντα που ικανοποιούν τις νέες καταναλωτικές απαιτήσεις - οι θαλάσσιες μεταφορές, ο ρόλος των ελληνικών λιμανιών και οι νέες τεχνολογίες.

Προσπάθησε δε να εξηγήσει στους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα, αντιθέτως προς την εικόνα που, ενδεχομένως, μεταδίδεται, δεν είναι μια χώρα η οποία δεν παράγει παρά μόνον ελαιόλαδο, αλλά διαθέτει σημαντικές δυνατότητες.

Ανέφερε ενδεικτικά την αύξηση κατά 40% των ελληνικών εξαγωγών κατά το 2011, εν μέσω μάλιστα σοβαρής ύφεσης και ανέδειξε την ανάγκη η πολιτική λιτότητας να συνδυαστεί άμεσα με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες ενδιαφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, να ενημερωθούν αν η ελληνική πολιτική ηγεσία θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια επιλογή "τύπου Ιταλίας", με διατήρηση της σημερινής κυβέρνησης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της Βουλής παρέπεμψε σε πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και του Προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.

Στο δείπνο εργασίας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, με βουλευτές οι οποίοι προέρχονται από όλη τη χώρα και ασχολούνται με ευρωπαϊκά θέματα, ο κ. Πετσάλνικος είχε την ευκαιρία να συζητήσει σχετικώς με τα ευρωπαϊκά ομόλογα και το φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, οι δε συνομιλητές του συμφώνησαν στη σημασία δυναμικής αναπτυξιακής πολιτικής, η οποία θα βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης.

Σε όλες τις συναντήσεις του, ο Πρόεδρος της Βουλής εστίασε την προσοχή του στην αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, με αναφορές σε επίσημα σ
Keywords
Τυχαία Θέματα