Επιστροφή στη γη

Η οικονομική κρίση κατάφερε να διαμορφώσει νέες ισορροπίες σε μια πραγματικότητα που μέχρι χθες τίποτα δεν έμοιαζε να μπορεί να τις αλλάξει. Δεκαετίες τώρα η εξέλιξη των πραγμάτων προέβλεπε την εγκατάλειψη της υπαίθρου για ένα καλύτερο αύριο στα αστικά κέντρα.Η γρήγορη, όμως, ανατροπή των συνθηκών, που η κρίση προκάλεσε, μετέτρεψε την τάση φυγής σε ανάγκη επιστροφής.

Πολλοί Έλληνες- κυρίως νέοι- άρχισαν να εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και να επιστρέφουν στην επαρχία για να γίνουν αγρότες, σε μια προσπάθεια επιβίωσης από την κρίση. Το αντίδοτο, άλλωστε, στην ανεργία θα μπορούσε
να βρίσκεται στην αγροτική παραγωγή, η οποία εμφανίζεται περισσότερο ανθεκτική στις «πιέσεις» της συγκυρίας.

Μάλιστα, μια σειρά από νέες καλλιέργειες -όπως είναι το μύρτιλλο, το ρόδι και το ευεργετικό ιπποφαές- αποτελούν πόλο έλξης για τους νέους αγρότες, αλλά και μιας πρώτης τάξης εναλλακτική λύση στο σημερινό τους επαγγελματικό τους αδιέξοδο.

«Πολύς κόσμος προβληματίζεται και αναζητεί λύση στην ύπαιθρο», δήλωσε ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, στέλεχος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, μιλώντας στην «Επόμενη Δόση» και τη Λίλιαν Ξύλου. Κι αυτό- όπως είπε- προκύπτει από το γεγονός ότι «αρκετοί αστοί διέκοψαν φέτος την ενοικίαση των χωραφιών τους, λέγοντας πως θέλουν να τα καλλιεργήσουν οι ίδιοι».

Εν τω μεταξύ, χθες διανεμήθηκαν τα πρώτα 11 συμβόλαια στους δικαιούχους της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μίσθωσης αγροτικής γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  Συγκεκριμένα, δόθηκαν 29 αγροτεμάχια που αντιστοιχούν σε συνολικά 180 στρέμματα δημόσιας αγροτικής γης, ενώ σε ολόκληρη την Ξάνθη αναμένεται να διατεθούν 6.200 στρέμματα σε δικαιούχους του προγράμματος. Η 20ετή μίσθωση εκτάσεων γίνεται σε νέους πτυχιούχους αγρότες για γεωργική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Στην περίπτωση της Ξάνθης αφορούν κατά 33% σε αγροτική γη και κατά 66% σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Το πρόγραμμα προβλέπει ότι τεμάχια μέχρι 100 στρέμματα μισθώνονται σε φυσικά πρόσωπα με ενοίκιο 5 ευρώ το χρόνο, ενώ μέχρι τα 300 στρέμματα μπορούν να μισθώσουν συνεταιρισμοί. Για εκτάσεις άνω των 300 στρεμμάτων προβλέπεται διαδικασία δημοπρασίας.

Ο κ. Μιχαηλίδης, πάντως, μιλώντας στη Λίλιαν Ξύλου, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος, παρά το γεγονός ότι- όπως είπε χαρακτηριστικά- «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Για τους 11 δικαιούχους, ωστόσο, το πρόγραμμα αποτέλεσε κίνητρο για να γίνουν αγρότες, όπως δήλωσε στην «Επόμενη Δόση» και τη Νικολέτα Αυλωνίτη, ο γεωπόνος, Σπύρος Χατζηεμμανουήλ. 
Keywords
Τυχαία Θέματα