«Επιτάχυνση στα μέτρα λιτότητας»

Εξηγήσεις για τη «συνταγή» που ακολουθείται στην περίπτωση της Ελλάδας ζήτησαν από τους εκπροσώπους της τρόικας -Ρεν, Τόμσεν και Άσμουσεν- τα μέλη των επιτροπών Oικονομικών και Kοινωνικών Yποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται αρκετά γρήγορα για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία», δήλωσε ο Όλι Ρεν. Παράλληλα, χαρακτήρισε την «έλλειψη πολιτικής ενότητας» ως «διαρκή αχίλλειο πτέρνα».

Χρειάζεται να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα τόνισε ο Πολ Τόμσεν, αναφέροντας

ότι "ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, είναι πέντε φορές πάνω από τον μέσο μισθό των Βαλκανίων" και ανώτερος από τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Υποστήριξε επίσης ότι πρόγραμμα απειλείται από οργανωμένα συμφέροντα που βάζουν προσκόμματα στις μεταρρυθμίσεις

Ο Γιέργκ Άσμουσεν, αναγνώρισε ότι οι προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης και οι θυσίες του λαού είναι σημαντικές, αλλά, όπως είπε, χρειάζονται «περαιτέρω προσπάθειες».

Οι εκπρόσωποι της τρόικας παραδέχθηκαν ότι είναι επώδυνη η λύση για την Ελλάδα αλλά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση παρά τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί. Επέμειναν στην ανάγκη της εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα, δηλαδή στην ανάγκη μείωσης των μισθών ώστε να ανακτηθούν οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά υπογράμμισε ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του δεύτερου προγράμματος, κλειδί είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων και των πολιτικών σε συνδυασμό με την κοινωνική δικαιοσύνη που θα αποτελέσουν την προϋπόθεση για την κοινωνική αποδοχή του προγράμματος. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κώστας Πουπάκης αναφέρθηκε στις κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι απαιτείται ένα νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής με στόχο της διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ρόδη Κράτσα αναφέρθηκε στη στρέβλωση που υπάρχει σε σχέση με την εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής, θέτοντας το θέμα των ευθυνών και της αυτοκριτικής της ΕΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι η τρόικα δεν επιδιώκει τη διαμόρφωση μισθών στα επίπεδα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, της τάξης των 150 ευρώ και εργασιακών συνθηκών στα πρότυπα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλλα έθεσε το θέμα των εκβιαστικών δηλώσεων αξιωματούχων του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ, οι οποίοι έπληξαν καίρια την αξιοπιστία της Ελλάδας επιδεινώνοντας το επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Ζήτησε ακόμη να πληροφορηθεί πόσο ρεαλιστικά είναι τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θεόδωρος Σκυλακάκης ζήτησε να πληροφορηθεί πως θα στηριχτούν οι άνεργοι, τι θα γίνει με τις ιδιωτικές επενδύσεις, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα και έθεσε, τέλος, το θέμα των προεκλογικών προσλήψεων για τις οποίες αλληλοκατηγορούνται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα