Επιθεωρητές της ΙΑΕΑ θα επισκεφθούν το Ιράν

Υψηλόβαθμοι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα πυρηνικά Top of Form 1 αναμένεται να επισκεφθούν το Ιράν «πολύ σύντομα» για να συζητήσουν τις αυξανόμενες ανησυχίες τους για πιθανές στρατιωτικές πτυχές του πυρηνικού του προγράμματος, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Ένα τέτοιο ταξίδι θα έρθει σε μια εποχή κλιμακούμενης έντασης για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, με τα ευρωπαϊκά κράτη να προετοιμάζουν
εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο και την Τεχεράνη να απειλεί ότι θα προβεί σε αντίποινα, αποκλείοντας τις θαλάσσιες οδούς του πετρελαίου στον Κόλπο που είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία.

Η εδρεύουσα στην Βιέννη ΙΑΕΑ και το Ιράν «εργάζονται για το χρονοδιάγραμμα της ενδεχόμενης επίσκεψης», δήλωσε στο Ρόιτερς αξιωματούχος της Υπηρεσίας ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Η αντιπροσωπεία θα μπορούσε πιθανότατα να έχει ως επικεφαλής τον Χέρμαν Νάκερτς, διευθυντή του τμήματος επιθεωρήσεων ασφαλείας της ΙΑΕΑ σε όλον τον κόσμο. Χαμηλόβαθμοι επιθεωρητές παρακολουθούν τακτικά τις δηλωμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά η κινήσεις τους είναι κατά κάποιον τρόπο περιορισμένες.
Keywords
Τυχαία Θέματα