Έρευνα για το σκάνδαλο με Barclays

Οι Βρετανοί βουλευτές υπερψήφισαν σήμερα την πρόταση της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον, να διεξαχθεί κοινοβουλευτική έρευνα για το σκάνδαλο της χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων Libor και Euribor απ την Barclays.

Το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας ήταν 330 ψήφοι υπέρ έναντι 226 κατά.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν στις δηλώσεις του επισήμανε ότι πλέον η κυβέρνηση θα επιδιώξει να έλθει σε συμφωνία με τους Εργατικούς, όσον αφορά τις λεπτομέρειες της ίδιας κοινοβουλευτικής έρευνας. "Πρέπει να εντοπίσουμε, τι πήγε στραβά με τις τράπεζες,

τι συνέβη με το επιτόκιο Libor, πώς χάρη σε μια νέα νομοθεσία αυτά δεν θα ξανασυμβούν".

Στον απόηχο της διεξαγωγής της κοινοβουλευτικής έρευνας του σκανδάλου, η οποία αναγγέλθηκε στις αρχές του μήνα, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα σε μέγεθος στη Βρετανία, η Barclays, σήμερα υπέστη πλήγμα λόγω της ταυτόχρονης υποβάθμισής της "προοπτικής" της από δύο αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, τον Standard & Poor's και τον Moody's.

Η προοπτική για την Barclays από "σταθερή", μετατράπηκε από σήμερα σε "αρνητική", και από τους δύο οίκους, προλειαίνοντας το έδαφος για την υποβάθμισή της τράπεζας εκ μέρους τους στο κοντινό μέλλον.

Εξάλλου και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Φρανκφούρτη καταλόγισε στην Τράπεζα της Αγγλίας ευθύνες διότι δεν κατάφερε να αποτρέψει τη χειραγώγηση των Libor και Euribor από την Barclays.

"Αποδείχθηκε ότι μια διαδικασία που εθεωρείτο δίκαιη αλλά και υποδειγματική για τη λειτουργία των χρηματαγορών, στην πραγματικότητα δεν ήταν", υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι. "Ο εποπτικός μηχανισμός του συστήματος υπήρξε αδύναμος, αν όχι ελαττωματικός, χρειαζόταν η ανάληψη δράσης" για να ρυθμιστεί η κατάσταση, πρόσθεσε.

Ο Ντράγκι μάλιστα σχολίασε σκωπτικά ότι "ειλικρινά δεν ξέρω τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει εδώ στην ΕΚΤ, ελπίζω όμως ότι (σε σχέση με την Τράπεζα της Αγγλίας) θα είχαμε κάνει σωστότερα πράγματα".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα