Η Α. Δρέττα στον ΑΘΗΝΑ984

Η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα, μίλησε στις 31/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Τα ασφαλιστικά ταμεία -όπως πολλές φορές έχει πει και ο υπουργός και εγώ-, είναι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, εξαιτίας της ρευστότητας που έχουν, τη δυσκολία στη ρευστότητα που αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα. Η ρευστότητα -εάν θέλετε-, επιβαρύνεται πάρα πολύ από δύο στοιχεία. Από την ύφεση και από την αύξηση της ανεργίας. Αυτά είναι που ανησυχούν το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε
ό,τι αφορά την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών. Σε ό,τι αφορά στο "κούρεμα" των ομολόγων, όπως έχουμε πει πολλές φορές μέχρι τώρα, δεν επηρεάζει άμεσα την τρέχουσα ρευστότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία δεν χαλάνε ομόλογα, για να συμπληρώσουν τα ποσά για τις συντάξεις. Τα ασφαλιστικά ταμεία, ένα μικρό μέρος από τα ομόλογά τους, κυρίως αυτό αφορά στο ΙΚΑ, δηλαδή θέλω να πω, εάν υπολογίσετε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 22 δισ. ευρώ σε ομόλογα, τα 2 δισ. ευρώ από αυτά χρησιμοποιούμε για να δανειζόμαστε από τις τράπεζες και να κλείσουμε προβλήματα που έχουμε με το ΙΚΑ. Άρα, θέλω να πω, δεν υπάρχει μεγάλο κομμάτι των ομολόγων που να χρησιμοποιούμε, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα και για αυτό το λόγο θεωρούμε ότι το "κούρεμα" δεν θα έχει άμεσες συνέπειες στα μεγέθη, τα οικονομικά, αυτή την περίοδο».

Σε άλλο σημείο είπε: «Θα ήθελα να εστιάσω την προσοχή μας, θα ήθελα δηλαδή να επαναφέρω το δημόσιο διάλογο στο πραγματικό πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων, που δεν είναι το "κούρεμα" των ομολόγων. Είναι η ύφεση και η αύξηση της ανεργίας. Να ξέρετε, ότι φέτος τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν επιβαρυνθεί με πάνω από 4 δισ. ευρώ εξαιτίας της κατάστασης που σας προανέφερα. Δηλαδή της μείωσης των μισθών, της αύξησης της ανεργίας και το γεγονός, ότι η ύφεση επιβαρύνει τη δυνατότητα να πληρώνουν οι επιχειρήσεις τις ασφαλιστικές εισφορές...».

* Για την επιστολή των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδας:

«Η Τράπεζα της Ελλάδας -με νόμο φτιαγμένο από το 1997-, έχει τη δυνατότητα, την υποχρέωση να μετατρέπει τα διαθέσιμα, που είναι σε χρήμα, σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Άρα, η Τράπεζα της Ελλάδας, ως εδικαιούτο, έκανε αυτή τη δουλειά που έκανε. Δεύτερον, η Τράπεζα της Ελλάδας από αυτά τα λεφτά, 17% το έχει πάντα σε ρευστό, έτσι ώστε να καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες  των ασφαλιστικών ταμείων. Τρίτον, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έστειλαν αυτή την επιστολή, δεν τραβούν ρευστό από την Τράπεζα της Ελλάδας, για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες, κανένα από αυτά τα τέσσερα ταμεία. Τέταρτον, υπάρχει συνολικότερο θέμα απομείωσης της περιουσίας κ.λπ., διαχείρισης μέσω της Τράπεζας ή μέσω άλλων; Υπάρχει τέτοιο θέμα. Αλλά αυτό νομίζω ότι σας το απάντησα με έναν, κατά τη γνώμη μου, επαρκή τρόπο στην αρχή της συζήτησής μας. Δηλαδή, η περιουσία αυτή θα αντικατασταθεί από την κυβέρνηση, είτε μέσω κάποιων στοιχείων περιο
Keywords
Τυχαία Θέματα