Εβδομάδα Ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής

15:05 31/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Γύρω στα 600 με 700 περιστατικά καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου, σημειώνονται ετησίως στην Κύπρο, με το ποσοστό επιβίωσης να κυμαίνεται μεταξύ 5-8%, σύμφωνα με στοιχεία της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται κατά την Εβδομάδα Ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής, που αρχίζει από σήμερα.

Την Εβδομάδα διοργανώνουν

από κοινού το Κυπριακό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ΚΥΣΑΝ), η ΚΕΚ και ο Σύνδεσμος «Παλμός Ζωής», με στόχο, όπως αναφέρθηκε, την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της πρόληψης αλλά και έγκαιρης αντιμετώπισης της καρδιακής ανακοπής.

Μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος της ΚΕΚ Παναγιώτης Αβρααμίδης, εξήγησε ότι η καρδιακή ανακοπή είναι το τελικό αποτέλεσμα ενός συνδρόμου που λέγεται αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, δηλαδή ταχύς και μη αναμενόμενος θάνατος οφειλόμενος σε καρδιακά αίτια.

Σύμφωνα με τον κ. Αβρααμίδη, 80-90% των περιστατικών αιφνίδιου θανάτου οφείλονται σε μια αρρυθμία που λέγεται κοιλιακή μαρμαρυγή.
Όπως είπε, ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος εμφανίζεται σε συχνότητα 1 στα 1000 άτομα και το ποσοστό επιβίωσης, όταν εκδηλωθεί εκτός νοσοκομείου, «είναι πάρα πολύ χαμηλό», αφού κυμαίνεται μεταξύ 5-8%.

Ο κ. Αβρααμίδης ανέφερε ότι οι αιτίες του αιφνίδιου θανάτου σχετίζονται με την ηλικία. Συγκεκριμένα, σε ηλικίες άνω των 35 ετών κύρια αιτία του αιφνίδιου θανάτου είναι η στεφανιαία νόσος. Σε ηλικίες κάτω των 35 ετών η εμφάνιση του αιφνίδιου θανάτου οφείλεται σε κληρονομικούς και γενετικούς παράγοντες. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι, όπως είπε, οι καρδιομυοπάθειες, όπως η υπερτροφική καρδιομυοπάθεια, ωστόσο ο αιφνίδιος θάνατος σε ηλικία κάτω των 35 ετών μπορεί να οφείλεται και σε ανώμαλη έκφυση στεφανιαίων αρτηριών, μυοκαρδίτιδα, βαλβιδοπάθειες αλλά και σε ηλεκτρικές ανωμαλίες του συστήματος της καρδιάς.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΚ τόνισε τη σημασία της πρόληψης. Εξήγησε ότι ένας στους τρεις συνανθρώπους μας που παθαίνουν έμφραγμα θα πεθάνει προτού προλάβει να διακομιστεί στο νοσοκομείο. Υπέδειξε ότι με μια επίσκεψη στο γιατρό μας και με κλινικές εξετάσεις, «θα μειωθούν πάρα πολύ οι αιφνίδιοι καρδιακοί θάνατοι».

Υπογράμμισε και τη σημασία της δευτερογενούς πρόληψης. Όπως εξήγησε, όταν κάποιος έχει επιβιώσει του αιφνίδιου θανάτου, έχει αυξημένες πιθανότητες να το ξαναπάθει, οπότε συστήνεται η χορήγηση κατάλληλων φαρμάκων αλλά και η τοποθέτηση εμφυτεύσιμων απινιδωτών, κάτω από το δέρμα του ασθενούς. Πρόκειται για έναν «πολύπλοκο υπολογιστή» ο οποίος μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα την ύπαρξη αρρυθμίας και να δώσει ηλεκτροσόκ στην καρδιά, σώζοντας τη ζωή του αρρώστου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΥΣΑΝ Μάριος Γεωργίου, εκτιμάται ότι 600-700 καρδιακές ανακοπές συμβαίνουν ετησίως στην Κύπρο, εκτός νοσοκομείου. «Σκοπός μας είναι να μπορούμε να δώσουμε ποιοτική αναζωογόνηση σε αυτά τα θύματα, με στόχο να εμποδίσουμε το θάνατο», είπε.

Πολύ σημαντική είναι, όπως τόνισε, η έγκαιρη αντιμετώπι

Keywords
Τυχαία Θέματα