Κροατία: Στις 4/12 οι βουλευτικές εκλογές

Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς υπέγραψε σήμερα απόφαση για την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 4 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Γιοσίποβιτς προκήρυξε τις εκλογές μετά από τηλεφωνικές διαβουλεύσεις με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην επίσημη εφημερίδα, την εκλογική διαδικασία αναλαμβάνει η Κεντρική

Στις 2 Νοεμβρίου ο κ. Γιοσίποβιτς θα απευθυνθεί στους πολίτες με διάγγελμα στο οποίο, όπως αναμένεται θα αναφερθεί στην κατάσταση στη χώρα

και θα τους καλέσει να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Μετά τη διάλυση της Βουλής, την περασμένη Παρασκευή, οι βουλευτές διατηρούν τη θέση τους έως τη συγκρότηση της νέας Βουλής και η κυβέρνηση με επικεφαλής την Γιάντρανκα Κόσορ δεν θα μπορεί να λαμβάνει νέες αποφάσεις, αλλά θα πρέπει να εφαρμόζει τις ισχύουσες.

Εκτός από τους 140 βουλευτές των δέκα εκλογικών ενοτήτων στις εκλογές θα αναδειχθούν τρεις βουλευτές της διασποράς και οκτώ βουλευτές των μειονοτήτων.

Η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ), με επικεφαλής την πρωθυπουργό της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ είναι στην εξουσία 16 από τα συνολικά 20 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας.

Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, αρχηγός του οποίου είναι ο Ζόραν Μιλάνοβιτς κυβέρνησε μόνον τέσσερα χρόνια.

Η Γιάντρανκα Κόσορ έγινε πρωθυπουργός το 2009, όταν ο προκάτοχός της στο κόμμα και στην κυβέρνηση, Ίβο Σανάντερ - κρατούμενος τώρα σε φυλακή του Ζάγκρεμπ, αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας - παραιτήθηκε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους στο μέσον της δεύτερης τετραετούς θητείας του.

Η κ. Κόσορ ξεκίνησε εκστρατεία κατά της διαφθοράς και συνέβαλε στην ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ.

Πάντως ο πρόεδρος της χώρας, Ίβο Γιοσίποβιτς εμφανίζεται ως ο δημοφιλέστερος πολιτικός σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα