Η τρόικα στην Αθήνα για εξειδίκευση μέτρων

Τρία τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναλαμβάνουν από σήμερα δράση στο υπουργείο Οικονομικών. Επικεντρώνονται στα  πιο κρίσιμα θέματα για την επιτυχία του Μνημονίου: τους φόρους, τη συγκράτηση δαπανών και τα πληροφοριακά συστήματα ελέγχου των δοσοληψιών του δημοσίου.

Από την Πέμπτη, το βάρος μεταφέρεται στο εξωτερικό. Στην τριήμερη άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών που διοργανώνει η Δανέζικη Προεδρία, η ατζέντα είναι ανοικτή. Ο νέος υπουργός
Οικονομικών αναμένεται να κληθεί να απαντήσει πως θα διασφαλιστεί η υλοποίηση του προγράμματος παράλληλα με την διενέργεια των εκλογών.

Η τρόικα θέτει ένα ασφυκτικό πρόγραμμα μηδενικού χρόνου: στις 15 Μαΐου έχει οριστεί η τελική κάθοδος των επιτηρητών για να κριθεί η καταβολή των δόσεων του επόμενου τριμήνου, αλλά και θα τεθεί επί τάπητος το νέο πακέτο μέτρων.

Η αρχή της καθόδου της  τρόικας, γίνεται από σήμερα, σε τεχνικό επίπεδο:

Κλιμάκιο του ΔΝΤ και της Task Force έρχεται να διαπιστώσει την πρόοδο στην αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, στην ενίσχυση των ελέγχων και στην αναδόμηση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Οι φόροι θεωρούνται η "αχίλλειος πτέρνα" της κυβέρνησης,  το πιο επικίνδυνο κομμάτι για να έρθουν και άλλα εισπρακτικά μέτρα.

Στελέχη της τρόικας θυμίζουν ότι το προηγούμενο πακέτο, αυτό του Φεβρουαρίου, προήλθε λόγω αποτυχίας είσπραξης εσόδων: ο πήχης στα έσοδα που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος μειώθηκε κατά 3 δισ. ευρώ και λήφθηκαν πρόσθετα μέτρα αξίας 3,2 δισ. ευρώ...

Έκτοτε, η εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνει και άλλες αποκλείσεις. Το πρώτο δίμηνο το πρόβλημα «κρύφθηκε» από μεγαλύτερη συγκράτηση δαπανών και πολύ υψηλότερες εισπράξεις από τα κοινοτικά ταμεία, αλλά αυτό δεν είναι διατηρήσιμο.  Η τρόικα θέλει να δει τι έχει γίνει μέχρι στιγμής με τον διάλογο για το νέο φορολογικό, ώστε πριν διαλυθεί η Βουλή για εκλογές να είναι έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο προτάσεων το οποίο ει δυνατό να παρουσιαστεί, δεσμεύοντας και την επόμενη κυβέρνηση.

Ένα δεύτερο κλιμάκιο της τρόικας αποτελούμενο και πάλι από στελέχη του ΔΝΤ θα συναντηθεί στο Γενικό Λογιστήριο με ομάδα του ΚΕΠΕ. Αντικείμενο το μεσοπρόθεσμο του Ιουνίου. Έως την Παρασκευή θα είναι έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο της ανασκόπησης των δαπανών του ευρύτερου δημοσίου. Οι περικοπές που θα πρέπει να αποφασιστούν  έως τον Ιούνιο θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστο στο 3% του ΑΕΠ (6 δισ. ευρώ), για  να καλύψουν ένα μέρος από τα πρόσθετα μέτρα...

Το τρίτο κλιμάκιο, και πάλι από στελέχη του ΔΝΤ και της Task Force, θα δώσει έμφαση στα πληροφορικά συστήματα ελέγχου των δοσοληψιών του δημοσίου. Πρόκειται για ένα από τα μεγάλα προβλήματα στην συγκράτηση των δαπανών, ειδικά των υπηρεσιών και των φορέων εκτός υπουργείων (ΔΕΚΟ, Ταμείων, ΟΤΑ κλπ).

Δεν  έχει ολοκληρωθεί ένα πλήρες σύστημα παρακολούθησης κάθε δαπάνης  από τη στιγμή που συνάπτεται έως τη στιγμή που πληρώνεται είτε είναι προμήθεια, είτε ανάθεση έργου ή πρόσληψη εποχιακού και άλλου προσωπικού
Keywords
Τυχαία Θέματα