Η Ζ. Μπατίνου στον ΑΘΗΝΑ984

Η εκπρόσωπος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, Ζανέτ Μπατίνου, μίλησε στις 27/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου. Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, μεταξύ άλλων, είπε:

«Το μουσείο μας φέτος γιορτάζει την ύπαρξη του για 35 χρόνια στην Ελλάδα, από το 1977 που ιδρύθηκε. Κατά βάση είναι μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας και όχι μουσείο Ολοκαυτώματος. Aπλώς μέσα στο πολύπλευρο
έργο του υπάρχει και αυτή η πάρα πολύ σημαντική πλευρά, καθώς ασχολείται από το 1999 με την έρευνα και την προβολή των γεγονότων της περιόδου του πολέμου και του Ολοκαυτώματος...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Οι ελληνοεβραϊκές κοινότητες είναι οι αρχαιότερες στο ευρωπαϊκό έδαφος. Έχουμε στοιχεία για την ίδρυσή τους τον 6ο αιώνα π. Χ., την εποχή της Βαβυλώνιας αιχμαλωσίας. Είναι στοιχεία κυρίως συγγραφέων της εποχής, αλλά υπάρχουν και αρχαιολογικά επιγραφικά ευρήματα. Αυτές λοιπόν, οι αρχαίες κοινότητες με παραδόσεις μοναδικές, με τέχνη που εξετάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον και έχει ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια εβραϊκή τέχνη, υπέφεραν ένα τεράστιο αρνητικό χτύπημα την εποχή του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Το 82% του ελληνοεβραϊκού πληθυσμού δολοφονήθηκε σε αυτό το χρονικό σημείο. Και από τις 29 κοινότητες που υπήρχαν προπολεμικά, μόνο οι οχτώ επανιδρύθηκαν μετά τον πόλεμο, ενώ από τους 84.000 ανθρώπους, περίπου 8.500 εγγράφηκαν σε αυτές μετά. Δεν ήταν όλοι αυτοί που επιβίωσαν. Μεταξύ δέκα και έντεκα χιλιάδων επιβίωσαν μετά τον πόλεμο, αλλά υπήρξε αμέσως ένα κύμα μετανάστευσης προς τις Η.Π.Α. και την Παλαιστίνη...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα