Ισπανία: Στόχος η μείωση του ελλείματος στο 3%

Η κυβέρνηση της Ισπανίας αναμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει το στόχο για το έλλειμμα της χώρας προς τα πάνω, σε περίπου 6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της το 2013, από 4,5% που είναι σήμερα, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ηκυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Ισπανία απέτυχε να εκπληρώσει το στόχο της για μείωση του ελλείμματος στο 6,3% το 2012 με ακόμα μεγαλύτερη απόκλιση από ό,τι αναμενόταν.

Ηνέα μέθοδος που χρησιμοποιεί η ΕΕ για τον υπολογισμό των επιστροφών φόρου ανάγκασε την Μαδρίτη να αναθεωρήσει το έλλειμμά της σε 6,98% για το 2012, από 6,74%

που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Ησυντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ελπίζει τώρα ότι ηΕπιτροπή θα της δώσει άλλον ένα χρόνο παράταση, ως το 2015, για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το θεσπισμένο όριο του 3%. Οι νέοι στόχοι ενδέχεται να αποκρυσταλλωθούν εντός του μήνα, είπαν αξιωματούχοι.

Ηχαλάρωση των στόχων για το έλλειμμα μπορεί να γίνει λόγω και της συνεχιζόμενης ύφεσης στη χώρα της Ιβηρικής: η οικονομία της Ισπανίας ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 1% του ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Επίσημα, η Μαδρίτη προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5%, αλλά η κυβέρνηση αναμένεται να αναθεωρήσει αυτή την εκτίμηση σύντομα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα