Κέρι: «190 εκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο»

Ο υπουργός Εξωτερικώντων ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε σήμερα για"περισσότερες προσπάθειες καισυμβιβασμό" προκειμένου να αποκατασταθείη σταθερότητα και να ξεπεραστεί η οικονομικήκρίση στην Αίγυπτο, ανακοινώνονταςταυτόχρονα τη χορήγηση βοήθειας ύψους250 εκατομμυρίων δολαρίων.

"Είναι σαφές πωςχρειάζονται περισσότερες προσπάθειεςκαι συμβιβασμός για αποκατάσταση τηςενότητας, της πολιτικής σταθερότηταςκαι της οικονομικής υγείας στην

Αίγυπτο",ανέφερε ο Κέρι σε ανακοίνωση που εκδόθηκεστο τέλος μιας συνάντησης με τονπρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, λίγο προτούαναχωρήσει από το Κάιρο για το Ριάντ της ΣαουδικήςΑραβίας.

Ο Κέρι ανακοίνωσε επίσηςπως η χώρα του θα συνεισφέρει 250 εκατομμύριαδολάρια για να βοηθήσει τηνΑίγυπτο να ξεπεράσει τη σοβαρή οικονομικήκρίση την οποία διέρχεται.

Δήλωσε πως ενημέρωσετον Μόρσι πως η Ουάσινγκτον "θασυνεισφέρει (σε μια πρώτη δόση) 190 εκατομμύριαδολάρια από 450 εκατομμύρια" σεδιαβούλευση με το Κογκρέσο. Εξήνταεκατομμύρια επιπλέον προβλέπονται στοπλαίσιο ενός ταμείου για τις επιχειρήσεις.

Ο Ομπάμα είχε υποσχεθείτο 2011 μια ελάφρυνση του χρέους τηςΑιγύπτου προς τις ΗΠΑ, το οποίο ανέρχεταισε ένα δισεκατομμύριο δολάρια, από ταοποία τα 450 εκατομμύρια βρίσκονταισε διαβούλευση ανάμεσα στο Κάιρο, στηναμερικανική κυβέρνηση και στοΚογκρέσο.

"Πρόκειται για μιαειλικρινή προσπάθεια να υποστηριχθούνοι μεταρρυθμίσεις και να βοηθηθεί ο αιγυπτιακόςλαός σε δύσκολες στιγμές", είπε,προσθέτοντας πως "οι Ηνωμένες Πολιτείεςμπορούν και θέλουν να κάνουν περισσότερα".

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα