Κίνα: Νεκρός κι άλλος Θιβετανός διαδηλωτής

Ένας Θιβετανός διαδηλωτής σκοτώθηκε σήμερα από τα πυρά της κινεζικής αστυνομίας στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Σετσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, στα πιο βίαια επεισόδια που σημειώνονται στην περιοχή από το 2008, αναφέρουν σε ξεχωριστή τους ανακοίνωση δύο οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Θιβετανών.

Ο διαδηλωτής αυτός, τουλάχιστον ο τρίτος που σκοτώνεται από την αστυνομία αυτήν την εβδομάδα στην ίδια περιοχή, βρισκόταν μεταξύ του πλήθους που διαμαρτυρόταν για τη σύλληψη
ενός νεαρού που κατεζητείτο από τις κινεζικές αρχές για τη διανομή φυλλαδίων στα οποία υπήρχε το αίτημα να επιστρέψει ο Δαλάι Λάμα, δήλωσε η Κέιτ Σόντερς, εκπρόσωπος της Διεθνούς Εκστρατείας για το Θιβέτ (ICT).

Το θάνατο του διαδηλωτή ανακοίνωσε και η οργάνωση "Κέντρο Θιβέτ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία" (TCHRD), η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Ινδία.

Ο 20χρονος διαδηλωτής που πέθανε στην Ρανγκτάνγκ (Τζαμτάνγκ στη θιβετανική διάλεκτο) ήταν φίλος του νεαρού που καταζητείτο για το φυλλάδιο που περιείχε το αίτημα για την επιστροφή του Δαλάι Λάμα. Στο φυλλάδιο αυτό αναφερόταν επίσης ότι το πρόσφατο κύμα αυτοπυρπολήσεων στις θιβετανικές περιοχές της Κίνας δεν θα σταματήσει αν το Θιβέτ δεν αποκτήσει ξανά την ελευθερία του.

Το δυτικό τμήμα της επαρχίας Σετσουάν, στο οποίο ζει 1,5 εκατομμύριο Θιβετανοί, αποτελεί το επίκεντρο αυτήν την εβδομάδα των πιο σοβαρών ταραχών που σημειώνονται στις επαρχίες της Κίνας με θιβετανικό πληθυσμό μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις του 2008.

Οι δυνάμεις της τάξης είχαν ανοίξει πυρ και στις αρχές της εβδομάδας, τη Δευτέρα και την Τρίτη, κατά τη διάρκεια δύο ξεχωριστών περιστατικών στις περιοχές Λουχούο και Σέντα, στην Γκάνζι.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις από τα πυρά της αστυνομίας στα δύο αυτά περιστατικά σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι. Αντιθέτως η κινεζική κυβέρνηση αναγνώρισε το θάνατο μόνον των δύο, εκ των οποίων ο ένας σκοτώθηκε από σφαίρες στη Σέντα.

Οι διαδηλώσεις αυτές, των οποίων έχουν προηγηθεί κι άλλες τον Ιανουάριο, πραγματοποιούνται μετά την αυτοπυρπόληση 16 Θιβετανών, αρκετοί εκ των οποίων εξέπνευσαν, από τον Μάρτιο, η πλειοψηφία των οποίων στην περιοχή Άμπα.
   
Keywords
Τυχαία Θέματα