Κοντά στο κλείσιμο με τον ένα τρόπο ή τον άλλο

του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

αναδημοσίευση από τον capital.gr

Ό,τι και να γίνει, οι τελευταίες διαπραγματεύσεις σε μεγάλο βαθμό αφορούν περισσότερο το θέμα των εντυπώσεων παρά αυτό της ουσίας. Με ένα κούρεμα που σε παρούσες αξίες θα φθάσει πιθανώς το 71%, όλα δείχνουν ότι αν συμμετάσχει και η ΕΚΤ η ωφέλεια θα ξεπεράσει τα 100 δισ. Παράλληλα για τις τράπεζες
θα δοθεί στις διοικήσεις η δυνατότητα να αγοράσουν τις μετοχές που θα εκδοθούν.

Η δανειακή σύμβαση δυστυχώς δεν φαίνεται ότι θα αποτραπεί από το να περιέχει τις παρεμβάσεις σε μισθούς και απολύσεις στο δημόσιο αλλά και την μείωση στις επικουρικές συντάξεις. Ομως μιλάμε για ένα συνολικό πακέτο χρηματοδότησης 145 δισ. + 115 δισ. που θα φτάσει η περικοπή του χρέους. Νούμερα δηλαδή πολύ μεγάλα, που αν αξιοποιηθούν σωστά για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα έχουν αποτέλεσμα.

Εκείνο που διαφαίνεται είναι ότι ο έλεγχος της κατανομής αλλά και των αποφάσεων θα βρίσκεται συνέχεια σε ξένα χέρια. Οσον αφορά τις τράπεζες, είτε επιλεγεί η λύση με μετατρέψιμες ομολογίες είτε με κοινές άνευ ψήφου ή παραίτησης των δικαιωμάτων του δημοσίου για πενταετία, οι διοικήσεις και οι μέτοχοι θα έχουν το δικαίωμα να πάρουν τα αξιόγραφα που θα εκδοθούν. Κοινές μπορεί να εκδοθούν για τα κεφάλαια που θα χρειασθούν λόγω  Blackrock.

Oσον αφορά την χρεοκοπία εντός ευρώ, ας δούμε  καλύτερα την επόμενη μέρα με ποιους όρους μπορεί να γίνει αποδοτικότερη για την οικονομία,γιατί οι Τροικανοί φαίνεται ότι «επέλεξαν» να μας βασανίζουν και να μας κάνουν προτεκτοράτο παρά να μας χρεοκοπήσουν.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα