Κριτική στο έργο της τρόικας

Κι ενώ Βερολίνο και Βρυξέλλες επιμένουν στην πολιτική λιτότητας και εποπτείας, πηθαίνουν οι φωνές στο Ευρωκοινοβούλιο, που ζητούν μέτρα ανάπτυξης στην Ελλάδα και όχι μόνο λιτότητα.

Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για  περιοριστικούς όρους αλλά και για ανάπτυξη, προσθέτοντας πως τα 130 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος προς την Ελλάδα
δεν θα πρέπει να αφορούν μόνο στον τραπεζικό τομέα και στα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, αλλά στην ανάκαμψη της οικονομίας.

«Πυρ ομαδόν» από σχεδόν όλες τις ομάδες του ευρωκοινοβουλίου για το νέο πακέτο μέτρων που επιβάλλονται στην Ελλάδα.

Την ανάγκη να δοθεί επειγόντως ένα πακέτο ανάπτυξης και επενδύσεων, επικουρικά προς τα μέτρα λιτότητας, τόνισε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προειδοποιώντας ότι «διαφορετικά και αυτά τα χρήματα θα εξατμιστούν όπως τα προηγούμενα πακέτα». Άσκησε κριτική στις ηγεσίες των κρατών- μελών της ΕΕ γιατί «οδηγούν την Ελλάδα σε μια αδιέξοδη οικονομική ύφεση» .

Ο επικεφαλής των σοσιαλιστών βουλευτών, Χάνες Σβόμποντα, σύγκρινε τα μέλη της τρόικας με «αρπακτικές ακρίδες» που ασκούν «εκβιασμό» για να χορηγήσουν βοήθεια. Προανήγγειλε ότι οι ευρω-σοσιαλιστές θα στείλουν στην Ελλάδα τη δική τους τρόικα, με σκοπό να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις ώστε να αναστραφεί η σοβαρή ύφεση.

Ακόμα και ο επικεφαλής των συντηρητικών ευρωβουλευτών, Γάλλος Ζοζέφ Ντολ, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να κόψουμε ακόμη 10% από τους  μισθούς, θα πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά, αλλιώς πάμε κατ' ευθείαν στον τοίχο».

Τέλος ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων  Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ προέτρεψε τους συμπατριώτες του να πηγαίνουν για διακοπές στην Ελλάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα