Νέος μοχλός πίεσης προς την Ελλάδα η αναβολή του Eurogroup – Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των «17»

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί τελικά σήμερα, Τετάρτη, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με αντικείμενο το ελληνικό πρόβλημα. Αιτία της απόφασης, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ήταν η μη παροχή διαβεβαιώσεων από τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς και οι εκκρεμότητες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα. Επίσης, όπως είπε ο ίδιος, πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την «τρύπα» των

325 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατόπιν της εξέλιξης αυτής, η συνεδρίαση του Eurogroup με τη… φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών των «17» αναμένεται να πραγματοποηθεί την προσεχή Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε σχετικά: «Αντιλαμβάνομαι ότι λεπτομέρειες στα ζητήματα τεχνικής φύσεως, ειδικά σε εκείνα που αφορούν στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, δεν έχουν διευθετηθεί… Υπάρχει ανησυχία, καθώς η δέσμευση των ελλήνων πολιτικών αρχηγών για την εφαρμογή του πακέτου των μεταρρυθμίσεων δεν ήταν σαφής».

Από την πλευρά του, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανέφερε την Τρίτη ότι, σήμερα το πρωί, αναμένεται να παραδοθεί η επιστολή δέσμευσης από τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της κυβέρνησης, ωστόσο, επισήμως, η Συγγρού δεν έχει επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, έχει ήδη παράσχει τις γραπτές δεσμεύσεις υποστήριξης των μέτρων που ενέκρινε το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα