Μιανμάρ: Αμνηστία σε 46 φυλακισμένους

Περί τους είκοσι πολιτικοί κρατούμενοι περιλαμβάνονται μεταξύ των 50 κρατουμένων που αμνηστεύθηκαν στη Βιρμανία (Μιανμάρ), ανακοίνωσαν οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Λάβαμε την επιβεβαίωση για την απελευθέρωση περίπου 20 πολιτικών κρατουμένων στο πλαίσιο της σημερινής απόφασης για χορήγηση αμνηστίας", δήλωσε ο Καούνγκ Καούνγκ, της οργάνωσης Φοιτητές της Γενιάς του 88, πολλά από τα μέλη της οποίας ηγήθηκαν των διαδηλώσεων του 1988.

Η απόφαση για τη χορήγηση αμνηστίας, στο πλαίσιο "της εθνικής συμφιλίωσης" ανακοινώθηκε σήμερα από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης

της χώρας. "Ο πρόεδρος Τέιν Σέιν χορήγησε γενική αμνηστία σε 46 κρατούμενους, 37 άνδρες και 9 γυναίκες", σύμφωνα με την εφημερίδα Νέο Φως της Μιανμάρ, χωρίς να διευκρινίζει εάν μεταξύ τους περιλαμβάνονταν και πολιτικοί κρατούμενοι.

Το μέτρο εφαρμόζεται από σήμερα και έχει ως στόχο "ναδιασφαλίσει τη σταθερότητα του κράτους...και την εθνική συμφιλίωση, επιτρέποντας σε όλους να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συνολικά, 34 ξένοι κρατούμενοι στις βιρμανικές φυλακές έχουν απελευθερωθεί και "απελαθεί" , για να συμβάλουνστη διατήρηση των σχέσεων της βιρμανικής κυβέρνησης με τις χώρες καταγωγής τους.

Η κυβέρνηση απελευθέρωσε 200 πολιτικούς κρατούμενους τον Οκτώβριο 2011 και 300 τον Ιανουάριο 2012.

Ηηγέτις της βιρμανικής αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στην Ρανγκούν μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας στην Ευρώπη ότι το κόμμα της, η Εθνική Ενωση για τη Δημοκρατία, έχει καταγεγραμμένους ακόμη 330 ακτιβιστές που εξακολουθούν να κρατούνται στις φυλακές της χώρας.

"Ακόμη και ένας κρατούμενος συνειδήσεως είναι πολύ...σας παρακαλώ να τούς θυμάστε και να κάνετε ό,τιμπορείτε για την άνευ όρων απελευθέρωσή τους", είχε δηλώσει η Αούνγκ Σαν Σου Κι κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Οσλο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα