Μήνυμα μη ανοχής φαινομένων διαφθοράς

Μετά από σειρά αποκαλύψεων για κρούσματα διαφθοράς στο Δημόσιο, η κυβέρνηση για πρώτη φορά προχώρησε, χθες, σε μια ριζοσπαστική κίνηση, στέλνοντας μήνυμα μη ανοχής τέτοιων φαινομένων. Όλη τη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπ. Ανάπτυξης «ξήλωσε» η Άν.Διαμαντοπούλου, μετά την υπόθεση εκβιασμού και δωροδοκίας δύο υπαλλήλων με θύμα ξενοδόχο της Αργολίδας. Πενήντα υπάλληλοι και στελέχη της Διεύθυνσης απομακρύνονται από τη θέση τους, ενώ η κ. Διαμαντοπούλου με επιστολή της προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ζητά αναδρομικό έλεγχο όλων των υποθέσεων που χειρίστηκαν οι

υπάλληλοι από το 2005, αλλά και των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Επίσης, σε συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, ο οποίος της γνωστοποίησε ότι υπάρχουν κι άλλες καταγγελίες σε βάρος υπαλλήλων της διεύθυνσης, έδωσε εντολή να «ανοίξουν» όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Η ίδια κάλεσε τους επενδυτές επιχειρηματίες να καταγγέλλουν άμεσα φαινόμενα εκβιασμού. Ήδη ο πρόεδρος της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου στη Δράμα Σταύρος Γκανής, δήλωνε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι υπάλληλοι του ίδιου τμήματος του ζήτησαν μίζα η οποία στην πορεία αυξήθηκε για να του εγκρίνουν επιχορήγηση για επένδυση ύψους 4,4 εκατ ευρώ.

Την ίδια ώρα, αναμένονται νέες αποκαλύψεις γύρω από τη λεηλασία του ΙΚΑ, με χιλιάδες μαϊμού συντάξεις και επιδόματα, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Έως και 300 εκατομμύρια η ζημιά από παρανομίες και δράση κυκλωμάτων σε 15 υποκαταστήματα του ΙKA, ανάλογες με εκείνη στη Καλλιθέα εκτιμά η Διοίκηση του Ιδρύματος. Έχει ζητηθεί η συμβολή του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και θα δεσμεύονται περιουσίες των ενόχων. Ταυτόχρονα, αν και προθεσμία για την απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων λήγει σήμερα, περίπου 40.000 άτομα από τις 240.000 που ελάμβαναν προνοιακά επιδόματα δεν έχουν απογραφεί. Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υγείας, ο έλεγχος δεν θα  σταματήσει με την απογραφή.

Στον αντίποδα, το υπουργείο οικονομικών επιχείρησε να δικαιολογήσει τις αυξήσεις στους βασικούς μισθούς συνεργατών υπουργών, λέγοντας ότι αυτές ήταν αντιστάθμισμα της κατάργησης επιδομάτων, το οποίο πάντως δεν δόθηκε σε όλους τους άλλους εργαζόμενους του Δημοσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα