Μήνυμα Νταβός προς ΕΕ

Τελειώστε με την κρίση μια και καλή, διαμήνυσαν στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τραπεζίτες, ακαδημαϊκοί και policy makers από όλο τον κόσμο στο Νταβός, τονίζοντας πως τα μέτρα που στόχο έχουν απλώς στη συγκράτηση της κρίσης, δεν είναι πλέον αρκετά.

Μετά από πέντε ημέρες διαλόγου κα συζητήσεων, έληξε χθες το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, με την ευρωζώνη να δέχεται πιέσεις για ένα μεγαλύτερο ταμείο διάσωσης που θα μπορούσε να βοηθήσει στο σχηματισμό ενός τείχους προστασίας, αξίας 1 τρισ. δολαρίων.

Εξάλλου, οι ηγέτες στο Νταβός άκουσαν τους συμμετέχοντες να τους ζητάνε
την ολοκλήρωση της συνθήκης για τα αυστηρότερα δημοσιονομικά μέτρα, και τέλος, να καταστήσουν διαχειρίσιμο το χρέος της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, ενδεχόμενη αποτυχία αντιμετώπισης της κρίσης, θα απειλήσει την οικονομική ανάπτυξη και τις αγορές παγκοσμίως, δήλωσαν τόσο ο επενδυτής George Soros όσο και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Timothy Geithner.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου, όπως δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Καναδά, Mark Carney, στην τηλεόραση του Bloomberg, ότι επικρατούσε ένα αίσθημα «τελειώνετε με αυτό, φτιάξτε το».

Σύμφωνα με το Bloomberg, υπήρξε ομοφωνία στο Νταβός ότι η Ελλάδα παραμένει ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης, καθώς συνεχίστηκαν και αυτό το Σαββατοκύριακο οι συνομιλίες με τους ιδιώτες πιστωτές για την επίτευξη μιας συμφωνίας σχετικά με τη μείωση του χρέους.

«Το γεγονός ότι ακόμη, στην αρχή του 2012 συζητάμε για την Ελλάδα, αποτελεί ένδειξη ότι το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, George Osborne.

Εξάλλου, διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών στο Νταβός, διαφωνούν για τις επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ο Josef Ackermann της Deutsche Bank υποστήριξε ότι μια χρεοκοπία θα ήταν «σα να παίζει κανείς με τη φωτιά», ενώ ο Jamie Dimon της JP Morgan Chase, δήλωσε στο CNBC ότι «δεν θα ήταν και καταστροφή».
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα