Να επιταχυνθεί η διαπραγμάτευση για το PSI

Στις 20 Ιανουαρίου θα συναντηθούν στη Ρώμη οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel στη συνέντευξη Τύπου μετά από την συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Mario Monti. Στη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το ζήτημα της Ελλάδας. Σύμφωνα
με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία η Merkel δήλωσε πως «συζητήσαμε για την κατάσταση στην Ευρωζώνη συνολικά. Η πρώτη λύση που χρειάζεται να βρούμε στο α΄ μισό του έτους είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα».

Πρόσθεσε ακόμη ότι αυτό σημαίνει ότι οι συνομιλίες με τις τράπεζες προωθούνται ώστε να υπάρξει μια λογική επίλυση του ελληνικού ζητήματος, και στη συνέχεια να επικεντρωθούμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη ως σύνολο».

Συζητήθηκε επίσης το πώς μπορεί να ενισχυθεί ή να καταστεί λειτουργική η πιθανότητα της ενοποίησης, μέσω ESM και EFSF. Σε αυτό το σημείο η Merkel σημείωσε πως η μόχλευση του EFSF είναι πιο δύσκολη από ό,τι αναμενόταν.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος επιδοκίμασε εξάλλου τα γρήγορα, σημαντικά μέτρα που έχει λάβει η νέα ιταλική κυβέρνηση. "Η ταχύτητα και η ουσία των μέτρων θα βοηθήσουν να ενδυναμωθεί η ιταλική οικονομία", είπε.

Για την ευρωπαϊκή προσπάθεια επίλυσης της κρίσης μίλησε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Mario Monti, εκφράζοντας την ελπίδα για μηχανισμούς που θα χαμηλώσουν τα επιτόκια προτού η ανάκαμψη ανεβάσει ταχύτητα. "Η ανάπτυξη πρέπει να στηριχθεί σε υγιή οικονομική βάση" και "σε διαρθρωτικά μέτρα", είπε.

Αναφορικά με την πρόταση επιβολής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο Monti είπε πως θα στηρίξει την εφαρμογή του μέτρου σε επίπεδο Ε.Ε., ωστόσο δεν είναι βέβαιος για την επιλογή ο φόρος να αφορά μόνο τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα