Υποψηφιότητες για το Βραβείο Διηγήματος

Οι καταξιωμένοι αμερικανοί συγγραφείς Ντον ΝτεΛίλο, Ίντιθ Πέρελμαν και Στίβεν Μιλχόζερ επελέγησαν σήμερα ως τελικοί διεκδικητές του βαρυσήμαντου Βραβείου Διηγηματογραφίας των ΗΠΑ, το σημαντικότερο αριστείο για τις συλλογές διηγημάτων.

Ο ΝτεΛίλο, βραβευμένος με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου, επελέγη για τη συλλογή του «Ο άγγελος Εσμεράλντα» ("The Angel Esmeralda" εκδόσεις Scribner), το πρώτο βιβλίο με σύντομα διηγήματα του διάσημου συγγραφέα του «Λευκού Ήχου», «Λίμπρα» και «Falling

Man».

Η Πέρλμαν επελέγη για το βιβλίο της «Όραση με κιάλια» ("Binocular Vision" εκδόσεις Lookout Books), που περιέχει 13 νέα διηγήματα, συν 21 παλαιότερα, που χρονολογούνται από το 1976), ενώ ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Μίλχοζερ συμμετέχει στον διαγωνισμό με το «Εμείς οι Άλλοι» ("We Others", εκδόσεις Alfred A. Knopf), μία συλλογή 21 διηγημάτων που χρονολογούνται από το 1981, τα επτά των οποίων είναι καινούργιας σύλληψης.

Μόλο που συνηθέστερα το βραβείο τούτο απονέμεται σε λιγότερο επιφανείς συγγραφείς, οι διοργανωτές του τονίζουν πως οι επιλαχόντες του 2011 αποτελούν διάτρανη απόδειξη της διαρκούς σαγήνης που ασκεί στους υπηρέτες της γραφής το είδος.

«Η αντίληψη πως το διήγημα αποτελεί προνομιακή μορφή έκφρασης των πρωτόφαντων συγγραφέων, ένα τριβείο για τις δυνάμεις των νεόκοπων συγγραφέων έως ότου στραφούν στο πιο φιλόδοξο έργο της συγγραφής μυθιστορημάτων, είναι μία κοινότοπη παρεξήγηση», τόνισαν η ιδρυτής του βραβείου Τζούλι Λίντσεϊ και ο διευθυντής του Λάρι Νταρκ κατά την ανακοίνωση των επιλαχόντων.

«Οι φετινοί διεκδικητές αποδεικνύουν πως, αντίθετα με όλα αυτά, οι επιφανείς μυθιστοριογράφοι παραμένουν πιστοί στην απαιτητική μορφή του διηγήματος καθ' όλην τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους», προσθέτουν.

Ο Μιλχόζερ κέρδισε το Πούλιτζερ το 1997 με το «Μάρτιν Ντρέσλερ», ο ΝτεΛίλο τιμήθηκε το 1985 με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου για το «Λευκός Ήχος», ενώ η Πέρλμαν ήταν τελική διεκδικήτρια για το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου το 2011 για το «Όραση με κιάλια».

Ανάμεσα στους προηγούμενους νικητές του Βραβείου, που συνοδεύεται από ποσό 20.000 δολαρίων, περιλαμβάνονται οι Έντουϊτζ Ντάντικατ για το "The Dew Breaker", ο Τζιμ Σέπαρντ για το Shepard's "Like You'd Understand, Anyway", ο Τομπάιας Γουλφ για το "Our Story Begins" και το περασμένο έτος το αριστείο δόθηκε στον Άντονι Ντερ για το "Memory Wall".

Keywords
Τυχαία Θέματα