Ο Αν. Λιάκος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντώνης Λιάκος, μίλησε στις 22/03 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.
Για το θεσμό των παρελάσεων και τις μεταρρυθμίσεις στα πανεπιστήμια, μεταξύ άλλων είπε:

* Για τις παρελάσεις:

«Οι παρελάσεις είναι κατάλοιπο της εποχής των διδακτοριών και της εποχής που οι νεολαίες αποτελούσαν αυτοτελείς οργανώσεις με στολές, έκαναν ιδιαίτερα πράγματα, κατασκηνώσεις, όπως ήταν στο μεσοπόλεμο, πάρα πολλές νεολαίες από τους προσκόπους, τις φασιστικές νεολαίες,
κομουνιστικές νεολαίες, όλες τις νεολαίες. Το καθεστώς του Μεταξά, το οποίο είχε φτιάξει δική του νεολαία, είχε μια αντίληψη, η βάση είναι η αντίληψη ότι η ομοιομορφία συγκροτεί στοιχείο πολιτικής ταυτότητας και πολιτικής εκδήλωσης. Και τι καλύτερο από μια παρέλαση, όπου όλοι είναι ντυμένοι ομοιόμορφα, όλοι βαδίζουν στον ίδιο ρυθμό κ.λ.π.; Έτσι καθιερώθηκαν οι παρελάσεις. Την ίδια εποχή, το πολιτικό θέαμα του ναζισμού στη Γερμανία εκδηλωνόταν με αυτές τις τεράστιες συγκεντρώσεις, όπως αυτή στο στάδιο της Νυρεμβέργης. Αυτά που βλέπουμε στα παλιά ντοκιμαντέρ, όπου όλοι είναι ντυμένοι όμοια, με την ίδια κίνηση, το σηκωμένο χέρι, με το βήμα της χήνας. Το βλέπουμε και στην Ιταλία, το είδαμε και στην Ρωσία. Τα πρώτα χρόνια η ρώσικη επανάσταση γιορταζόταν με πανηγύρια, με χορούς στους δρόμους. Μετά, στα χρόνια που επικράτησε ο Στάλιν, άρχισαν οι μεγάλες παρελάσεις στην Κόκκινη Πλατεία. Κατάλοιπο αυτής της εποχής είναι και οι δικές μας παρελάσεις. Πριν το Μεταξά δεν υπήρχαν τέτοιες παρελάσεις. Αν πάμε πίσω στον 19ο αιώνα, βλέπουμε κι άλλους τρόπους με τους οποίους εορταζόταν η εθνική εορτή. Ένας από αυτούς ήταν τα μεγάλα τσιμπούσια. Έκαναν ένα μεγάλο τραπέζι, που μπορούσε να έχει μήκος και 100 και 200 μέτρα και εκεί γινόταν ένα τεράστιο τσιμπούσι, έβγαζαν λόγους, πήγαιναν παρέες - παρέες και έβαζαν δάφνινα στεφάνια στα αγάλματα, εκφωνούσαν λόγους. Ήταν πιο πανηγυρτζίδικο».

* Για την μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια:

«Η παλιά έννοια της κοινότητας χάθηκε εν ονόματι της καταπολέμησης του κομματισμού. Το έχω δει πάρα πολλές φορές, πάρα πολύ απλά. Πετάμε το μωρό μαζί με τα απόνερα. Το ζήτημα είναι, μπορείς να πετάξεις τα απόνερα και να κρατήσεις το μωρό; Γίνονται οι φασαρίες για τις εκλογές των συμβουλίων. Πολύ κακώς γίνονται όλα αυτά, αλλά να πω το εξής. Οι πρυτανικές αρχές εκλέχθηκαν. Εκλογές έγιναν και εκλέχθηκαν για ένα διάστημα. Πώς είναι δυνατόν, να έρχεται κάποιος να λέει: "εκλεγήκατε, δεν πειράζει, σας καταργώ στη μέση της θητείας σας και κάνω άλλες εκλογές". Και γιατί δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αυτή η θητεία και να προετοιμαστούν οι εκλογές για το νέο μοντέλο διοίκησης του πανεπιστημίου;».

Και πρόσθεσε: «Γιατί γίνεται αυτό; Γίνεται γιατί κάθε υπουργός σου λέει "δεν μπορώ να περιμένω πότε θα ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, θέλω να δείξω κάποιο έργο, έχω εκλογές μπροστά μου, έχω επανεκλογή". Το περίφημο πολιτικό κόστος και η πολιτική σκοπιμότητα μπαίνουν με αυτό τον τρόπο και νοθεύουν συστήματα, τα
Keywords
Τυχαία Θέματα