Ο Φ. Κουβέλης στον ΑΘΗΝΑ984

                                                                         
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μίλησε στις 28/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Η απόφαση εκείνο που κάνει, είναι να εξυπηρετήσει, σε ένα βαθμό βέβαια, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Δηλαδή, αυτή η περικοπή δίνει τη δυνατότητα στην

Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος το οποίο έχει. Βεβαίως, δύο χρόνια μετά το μνημόνιο, βρισκόμαστε μπροστά στην κατάσταση όσο και στην ελπίδα, ότι το 2020 θα επιστρέψουμε στο οικονομικό καθεστώς πραγμάτων του έτους 2009. Αυτό δεν είναι ένα παρεμπιπτόντως ζήτημα, είναι ένα κεφαλαιώδες θέμα, με την έννοια ότι μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια μνημονίου, είχαμε μια εξαιρετικά μεγάλη λιτότητα, είχαμε περικοπή μισθών, συντάξεων, δαπανών του κοινωνικού κράτους. Αντιλαμβάνεται, επομένως, ο οποιοσδήποτε ότι και το μνημόνιο ήταν σε πλήρη αναντιστοιχία με όλα εκείνα που προσδιόριζαν την οικονομική κατάσταση της χώρας».

Δημοσιογράφος: Συμφωνείτε με την εκτίμηση ότι η νέα κατάσταση που αρχίζουμε να βιώνουμε από τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, είναι μια νέα αφετηρία για τη χώρα, με τα αρνητικά ή τα θετικά αυτής της περιόδου;

Φ. Κουβέλης: «Ναι, πιστεύω ότι η Πέμπτη, η επόμενη της ημέρας που ελήφθη η απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής, είναι μια καινούργια ημέρα. Μια ημέρα αφετηρία μιας άλλης εξαιρετικά δύσκολης περιόδου για τη χώρα και την κοινωνία. Θα έχουμε περαιτέρω βαθιά λιτότητα, θα έχουμε αναμφισβήτητα πρόβλημα -απεύχομαι, αλλά η εκτίμησή μου αυτή είναι-, με τα ασφαλιστικά ταμεία...».

Δημοσιογράφος: Η γκρίζα ζώνη της συμφωνίας, έτσι δεν είναι;

Φ. Κουβέλης: «Δεν είναι καθόλου γκρίζα, είναι εμφανώς μαύρη και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Διότι ο τρόπος αντιμετώπισης των περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή της δυνατότητας των ασφαλιστικών, δεν είναι άλλος -μετά την περικοπή και των δικών τους ομολόγων-, παρά η στήριξη και η ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ποιος κρατικός προϋπολογισμός, όμως; Αυτός, που με την πιο ψύχραιμη εκτίμηση, αναμένεται ότι θα παρουσιάσει παρεκκλίσεις στα πρώτα του βήματα;».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
Keywords
Τυχαία Θέματα