Ο Γ. Παπακωνσταντίνου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μίλησε στις 29/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ σε ενεργειακό επίπεδο:

«Ο ενεργειακός χάρτης της περιοχής μας ξαναγράφεται, εξαιτίας
των ανακαλύψεων στο Ισραήλ, στην Κύπρο και ελπίζουμε και στη δική μας χώρα. Άρα έχουμε ξεκινήσει, εδώ και πολύ καιρό, μια συνεργασία και με το Ισραήλ και με την Κύπρο, να δούμε τι έχουν κάνει ακριβώς στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, πώς έχουν κάνει τις έρευνες... Αυτή η συζήτηση συνδέεται και με τους αγωγούς αερίου που θα πάνε προς την Ευρώπη και το πώς η χώρα μας θα είναι χώρα - διακομιστής και ελπίζουμε και παραγωγός. Άρα έχουμε φτάσει πολύ κοντά. Ελπίζαμε χτες ότι θα κάνουμε και μια υπογραφή συμφωνίας, η οποία τελικά δεν έγινε, εξαιτίας της κυβερνητικής αλλαγής στην Κύπρο. Ο νέος υπουργός ανέλαβε πριν από μερικές μόλις μέρες, ο οποίος βρήκε τον χρόνο να έρθει, αλλά ζήτησε λίγο πίστωση χρόνου, για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία...».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε από ό,τι φαίνεται κάποια κοιτάσματα. Δεν είμαστε Νορβηγία, δεν θα γίνουμε Σαουδική Αραβία. Δεν πρέπει να νομίζουμε ότι θα λύσουμε όλο το οικονομικό μας πρόβλημα με αυτά, αλλά έχει η Ελλάδα απ' ο,τι φαίνεται -σε μια περιοχή που τώρα ανακαλύπτουν και οι διεθνείς εταιρίες-, περισσότερα κοιτάσματα από ό,τι νόμιζαν μέχρι πρότινος».

* Για πηγές ενέργειας:

«Η Ευρώπη θέλει να κάνει διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Το φυσικό αέριο ανεβαίνει σαν πηγή ενέργειας, όπως ανεβαίνουν οι ανανεώσιμες πηγές, αλλά ανεβαίνει και το αέριο στα σημαντικά καύσιμα. Και η Ευρώπη θέλει να έχει εναλλακτικές δυνατότητες, να μην εξαρτάται μόνο από το ρωσικό αέριο. Άρα υπάρχει εδώ και πολύ καιρό η συζήτηση για το πώς θα έρθει το αέριο από την Κασπία θάλασσα, από το Αζερμπαϊτζάν, το αζέρικο αέριο, στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και με εναλλακτικές διόδους, είτε κατευθείαν πάνω προς τα βόρεια Βαλκάνια, είτε περνώντας από Ελλάδα και Ιταλία. Και εδώ υπάρχουν οι δύο προτάσεις για να περάσει μέσα από την Ελλάδα, που ήταν και ο αγωγός ITGI και ο αγωγός TAP. Αυτό που είναι ενδιαφέρον τώρα -και το είπε και ο Αμερικανός πρεσβευτής-, είναι ότι φαίνεται να υπάρχει και ένας τρίτος διάδρομος. Και ο τρίτος διάδρομος έχει να κάνει με το φυσικό αέριο που υπάρχει στην δική μας περιοχή. Δηλαδή Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα. Αυτό αλλάζει τον χάρτη. Μας δίνει μια πολύ πιο σημαντική θέση στο τρίγωνο αυτό. Και διαφοροποιεί και από το ρώσικο και το αζέρικο αέριο. Το να υπάρχει δηλαδή ισραηλινό, κύπριο και ελληνικό -ελπίζουμε- αέριο».

* Για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ:

«Το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ είναι ένα εξαγωγικό πρόγραμμα. Η ιδέα είναι ότι δεν γίνεται η Ελλάδα να εισάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να μην μπορεί να εξάγει την δική της ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, που είναι η ενέργεια από τον ήλιο και αυτό μπορεί να είναι καλό για την ελληνική οικονομία, να δημιουργεί θέσεις εργασίας. Προφανώς, θα
Keywords
Τυχαία Θέματα