Ο Ν. Παναγιωτόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μίλησε στις 14/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την συνάντηση των κοινωνικών εταίρων:

«Έχει πλέον αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης στον διάλογο των κοινωνικών εταίρων. Υπάρχει συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι "αν δεν τα βρούμε μεταξύ μας, αν δεν συνεννοηθούμε, αν δεν μαγειρέψουμε οι ίδιοι, τότε απλά θα μας σερβίρουν άλλοι το φαγητό και μπορεί
να είναι άνοστο". Επομένως, πάρα το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορές, διαφορετικές προσεγγίσεις και οπτικές γωνίες, όπως υπήρχαν πάντοτε, εκτιμώ ότι έχει ωριμάσει περισσότερο παρά ποτέ το κλίμα της συναίνεσης και του διαλόγου. Αυτή ήταν και η παραίνεση του υπουργού προς τους κοινωνικούς εταίρους. Σήμερα λήγει η τρίμηνη μετενέργεια της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και το επίδομα γάμου βρίσκεται στον αέρα. Πρόκειται για το 10% περίπου του βασικού μισθού».

Δημοσιογράφος: Και αφορά περισσότερους από 300.000 εργαζόμενους...

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Σαφώς. Εδώ τίθενται δύο ζητήματα. Πρώτον, πώς το εύρος της εθνικής και γενικής εφαρμογής μπορεί να καταλάβει όλο και περισσότερους εργοδότες. Διότι, θεωρητικά, αλλά και στην πράξη, έχουμε δει ότι ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι δεν υπογράφουν. Επομένως, δεν καταλαμβάνονται από τα αποτελέσματά της. Δεύτερον, πώς μπορεί να δημιουργηθεί μια συμφωνία, έτσι ώστε να συνεχίσει να καταβάλλεται το επίδομα γάμου, παρά το γεγονός ότι πλέον, με την λήξη της μετενέργειας, κάτι τέτοιο προβλέπεται. Έχουμε να κάνουμε, δηλαδή, με μια συμφωνία κυρίων, με μια συμφωνία συναίνεσης, μέσα από την οποία θα διατηρηθεί αυτή η παροχή».

* Για μείωση του κατώτατου μισθού:

«Το επαναλαμβάνω κατηγορηματικά, όχι. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ζήτημα μείωσης του κατώτατου μισθού. Υπάρχει ζήτημα νομοθετικού προσδιορισμού του. Έχει ήδη θεσπιστεί η σχετική διαδικασία. Προβλέπει μια διαδικασία διαβούλευσης, όπου στην διαδικασία αυτή έρχονται και συνεισφέρουν την γνώση τους, τις εκτιμήσεις τους ή τις μετρήσεις τους, διάφοροι φορείς της αγοράς -φυσικά και οι κοινωνικοί εταίροι ανάμεσα τους, αλλά και άλλοι επιστημονικοί φορείς της αγοράς- και μέσα από αυτή την διαβούλευση, υπό την εποπτεία ενός γενικού συντονιστή, βγαίνει κάποιο πόρισμα το οποίο μεταβιβάζεται στη κυβέρνηση, η οποία το λαμβάνει υπόψη φυσικά και το μετατρέπει σε νόμο, τον λεγόμενο νομοθετημένο κατώτατο μισθό. Επειδή όλες αυτές οι εκτιμήσεις λαμβάνουν υπόψη κυρίως την υφιστάμενη κατάσταση της αγοράς εργασίας, αλλά και κατ' επέκταση την κατάσταση της συνολικής οικονομίας αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα αυτών των μετρήσεων θα μεταφραστεί στον κατώτατο μισθό. Και αυτή την ώρα δεν υπάρχει φυσικά κανένα θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού. Και όταν λέω αυτή την ώρα, για να μην παρεξηγηθώ, δεν σημαίνει ότι σε έναν - δύο μήνες, από τώρα μπορεί να αλλάξει. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

* Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων:

«Όλη η κουβέντα για την λήψη κάποιων μέτρων γίνεται, επειδή αυτή την στιγμή υπάρχουν κάποια ρίσκα στην ελληνική οικονομία. Υπάρχει ένα ερωτηματικό κατά πόσο θα περάσουμε στην πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας, δεδομένης της δημοσιονομικής πίεσης, αλλά και δεδομένων των γενικότερων συνθηκών ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Αυτό το κομμάτι προχωράει αργά. Υπάρχουν θέματα όσον αφορά στην επιτάχυνση των διαφορετικών μεταρρυθμίσεων στη ελληνική οικονομία. Ζούμε καθημερινά, σε διαφορετικούς τομείς, το πόσο οι κατεστημένες δυνάμεις της αδράνειας αντιδρούν σε ό,τι καινούργιο πάει να γίνει. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και κάποια ερωτηματικά όσον αφορά κάποιες άλλες μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, όπως την φοροδιαφυγή...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Αυτή την στιγμή τα έσοδα στα ταμεία παρουσιάζουν στέρηση για διάφορους λόγους, είτε επειδή αυξάνεται η ανεργία και επομένως λιγότεροι εργαζόμενοι εισφέρουν στο σύστημα με τις ασφαλιστικές τους εισφορές, είτε επειδή αυξάνεται η αδήλωτη εργασία κάτω από τις συνθήκες πίεσης που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες, αλλά και οι εργαζόμενοι, που πολλές φορές συμφωνούν να δουλεύει ο εργαζόμενος ανασφάλιστος... Όλοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν μια υστέρηση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία. Και όσο υπάρχει αυτή η υστέρηση, τόσο υπάρχει και ο κίνδυνος να μην μπορούν τα ταμεία να ανταπεξέρθουν στις υποχρεώσεις τους, να καταβάλλουν δηλαδή τις συντάξεις. Εκεί δημιουργείται αυτή η κουβέντα, αλλά από αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με το να παρακολουθούν τα οικονομικά μεγέθη των ταμείων. Δεν είναι πολιτική απόφαση και κυρίως δεν είναι ειλημμένη πολιτική απόφαση».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει κάποια επεξεργασία από το υπουργείο για το πώς πρέπει να καλυφθεί η μείωση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία; Εκτιμάτε ότι αυτό ενδεχομένως που θα μπορούσε να δώσει μια βραχυπρόθεσμη διέξοδο, θα ήταν η δημιουργία ενός γιγαντιαίου φορέα - ταμείου για όλους τους μισθωτούς ή ακόμα και το σενάριο της μείωσης συντάξεων κατά 25 περίπου ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες;

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Όντως στο υπουργείο επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια και γίνεται μια προσπάθεια εδώ και ένα χρόνο περίπου -γιατί είναι μια πολύ εξαντλητική και δύσκολη προσπάθεια-, να ενοποιηθούν οι κανόνες λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων. Να επέλθει ένα συμμάζεμα στις πολλές στρεβλώσεις που υπάρχουν και να πάμε σε έναν, όσο το δυνατόν, ενιαίο φορέα. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν και αποκλίσεις βέβαια, ιδίως όταν το ασφαλιστικό σύστημα είναι ανταποδοτικό, δηλαδή ό,τι εισφέρεις, παίρνεις στην πορεία. Να επέλθει λοιπόν, μια ενοποίηση λειτουργικών κανόνων των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτός είναι ο στόχος. Δεν μπορούμε να πάμε σε αυτόν τον στόχο από τη μια μέρα στην άλλη ή χωρίς να λάβουμε υπόψη επιμέρους συνθήκες που λειτουργούν. Εν πάση περιπτώσει, πάμε με αργά βήματα. Ήδη έχουν γίνει σταθερά βήματα όσον αφορά στην ενοποίηση των κανόνων λειτουργίας. Ξεκινώντας από την ηλεκτρονική οργάνωση ταμείων, που μέχρι πρότινος δεν είχαν σχέση το ένα με το άλλο ή δεν είχαν μια κοινή αναφορά στις βάσεις δεδομένων του υπουργείου Εργασίας. Αυτά σιγά - σιγά συμμαζεύονται. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και κεντρικοί στόχοι για την τόνωση της εισροής εσόδων στα ταμεία, που είναι η τόνωση της απασχόλησης, η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, οι ρυθμίσεις που έγιναν στα ασφαλιστικά ταμεία, που περιμένουμε να δούμε πώς θα θα λειτουργήσουν στην πράξη. Γιατί κάναμε μια αρχή. Για παράδειγμα, υπάρχει ζήτημα με το επίδομα αυτοαπασχολούμενων ανέργων στον ΟΑΕΕ. Οι προϋποθέσεις βγάζουν πάρα πολλούς απ' έξω. Αλλά, μην ξεχνάμε ότι αυτή ήταν η αρχή της λειτουργίας αυτού του συστήματος. Το θέτουμε σε εφαρμογή, βλέπουμε πού έχει προβλήματα και στην πορεία ερχόμαστε και το διορθώνουμε. Έπρεπε να γίνει μια αρχή».

Δημοσιογράφος: Είναι μεταξύ των ζητημάτων που συζητάτε, η μείωση των συντάξεων στους ελεύθερους επαγγελματίες; Αυτό που έχει ακουστεί ως σενάριο... Αν δεν κάνω λάθος, υπήρξε και μια τροπολογία από το υπουργείο που αποσύρθηκε...

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Ναι, δεν είχε όμως συνέχεια, δεδομένου ότι όλα αυτά που συζητούνται από ένα υπουργείο, όπως το υπουργείο Εργασίας, πρέπει να μπαίνουν και σε διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ των εταίρων τουλάχιστον της τρικομματικής κυβέρνησης. Και όλα αυτά γίνονται μετά από μια "ζύμωση", όπου όλοι έχουν κάτι να συνεισφέρουν στην συζήτηση και όλοι έχουν να καταθέσουν προτάσεις».

Δημοσιογράφος: Άρα, η ιδέα είναι ζωντανή και θα επανέλθει;

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Αυτή την ώρα, όχι. Αλλά, επειδή όλα έχουν να κάνουν με τη διαχείριση αριθμητικών μεγεθών, προκειμένου τα ταμεία να είναι βιώσιμα στην πορεία -αυτό μας ενδιαφέρει, και όχι να έρθει μια ώρα κατάρρευσης, όπου από εκεί και πέρα τίποτα δεν θα μπορεί να παρέχεται-, όπως καταλαβαίνετε, το δικό μας μέλημα είναι να προλάβουμε κάθε "έμφραγμα" που μπορεί να προκύψει. Επομένως, τα συζητάμε όλα, αλλά είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και έχουμε επίγνωση της πολύ δύσκολης κατάστασης για εκατομμύρια συμπολίτες μας. Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι το οποίο δεν έχουμε ζυγίσει από κάθε πλευρά και κυρίως δεν το έχουμε ζυγίσει προκειμένου να βρούμε το μεγαλύτερο καλό... Είναι κάτι το οποίο ήρθε από το παρελθόν, είχε σχεδιαστεί βλέποντας ότι δεν είχε εξαντληθεί η διαδικασία της διαβούλευσης, το αποσύραμε πριν καν έρθει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας...».

Δημοσιογράφος: Όσον αφορά στην απογραφή των συνταξιούχων και των εντοπισμό συντάξεων που έχουν καταβληθεί παρανόμως ή παρατύπως... Όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθούσαμε και από τους προκατόχους σας στο υπουργείο Εργασίας, μια μεγάλη συζήτηση. Οι εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί είναι ότι η συγκεκριμένη παρανομία είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις. Είναι έτσι τα πράγματα ή απλώς αποτελεί μια μορφή κακοδαιμονίας στη δημόσια διοίκηση;

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Οπωσδήποτε υπήρξαν στρεβλώσεις, οι οποίες, μέλημα μας, είναι να προσπαθήσουμε να τις διορθώσουμε. Το σύστημα λειτουργούσε με προβλήματα. Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι υπάρχουν δικαιούχοι που κορόιδεψαν το σύστημα και καταχρηστικά λάμβαναν παροχές του συστήματος. Δεν σηκώνουμε ψηλά τον πήχη, απλά βλέπουμε μέσα από την προσπάθεια εξορθολογισμού, τα αποτελέσματα να έρχονται σιγά - σιγά. Και έχουν υπάρξει αποτελέσματα... Έχει γίνει λόγος από το υπουργείο για 60.000 και παραπάνω συντάξεις που λαμβάνονταν παράνομα. Αυτές κόπηκαν... Τώρα, το τι θα γίνει σε δεύτερη φάση από εδώ και πέρα, είναι άλλο... Είναι μια διαδικασία η οποία ξεπερνάει τις ευχέρειες του υπουργείου Εργασίας... Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να εξορθολογίσουμε το σύστημα».

Δημοσιογράφος: Ξέρουμε ότι έπονται κυβερνητικές αλλαγές και εμείς, οι δημοσιογράφοι, λέμε ότι το υπουργείο Εργασίας είναι από τις κυβερνητικές θέσεις που χαρακτηρίζονται "ηλεκτρικές καρέκλες". Θέλετε να παραμείνετε στην θέση σας;

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Πάντα είμαι στην διάθεση αυτών που επιλέγουν. Θα κάνω ό,τι μου πουν. Από εκεί και πέρα, θέλω να καταστεί σαφές ότι έχει ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη δουλειά από μια ομάδα, η οποία εκτίθεται, βγαίνει μπροστά, παλεύει στην πρώτη γραμμή του μετώπου, πραγματικά εκεί που είναι η φωτιά και προσπαθεί να κρατάει καταστάσεις. Αυτή την στιγμή προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ειρήνη, στο βαθμό που είναι επιτρεπτό, όσον αφορά στην αγορά εργασίας, που πραγματικά φλέγεται και όσον αφορά στην διατήρηση του κοινωνικού κράτους με όλες τις πιέσεις που αυτό αντιμετωπίζει... Το θέμα δεν είναι αν είσαι σε μια ηλεκτρική καρέκλα ή σε ένα δύσκολο πόστο. Το θέμα είναι τι δουλειά βγάζεις εκεί που βρίσκεσαι. Και αν ξεκινάς ένα έργο το οποίο εν πάση περιπτώσει υπάρχει η δυνατότητα να συνεχιστεί, καθότι πρέπει να υπάρχει και συνέχεια».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
υφυπουργός εργασίας, αθηνα, επιδομα, τίθενται, υφιστάμενη, ελλαδα, σημαίνει, ηλεκτρονική, βασεις, οαεε, απογραφη, πήχη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, απογραφη 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, η ημέρα της γης, φωτια, αποτελεσματα, υπουργειο εργασιας, ηλεκτρονική, το θεμα, γνωση, γωνιες, δουλεια, εργασια, θεμα, οικονομια, ωρα, αγορα, αγορα εργασιας, ανεργια, απλα, ασφαλιστικο, ασφαλιστικα ταμεια, βγαινει, βρισκεται, φαγητο, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δυνατοτητα, δωσει, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, επρεπε, ερωτηματικο, ερχονται, ιδεα, υπηρχαν, υφυπουργος, κυβερνηση, κλιμα, λαθος, ληψη, ληξη, μηνες, μειωση, μορφη, ομαδα, παμε, προβληματα, ρυθμισεις, σεναριο, συζητηση, συνεχεια, τίθενται, υφιστάμενη, υφυπουργός εργασίας, φυσικα, βηματα, εφαρμογη, ερχομαστε, υπουργειο, κομματι, μπροστα, πήχη, σημαίνει, θελω να, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα