Σλοβενία: Μήνυμα προς τις Βρυξέλλες

Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ χαρακτήρισε τα προγράμματα σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων, τα οποία εστάλησαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις Βρυξέλλες, ότι η κυβέρνηση «ξέρει τι κάνει και ότι αυτό θα είναι δύσκολο».

Η ίδια διέψευσε φήμες που διέρρευσαν στον Τύπο από ανεπίσημες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι τα
προτεινόμενα μέτρα της σλοβενικής κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικά για να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά προβλήματα.

Παρουσιάζοντας τα δύο προγράμματα, η κ. Μπράτουσεκ υπογράμμισε ότι πέρασαν μόλις 50 μέρες από τότε που η κυβέρνησή της ανέλαβε καθήκοντα και περιέγραψε την επεξεργασία των μέτρων ως μια σημαντική επιτυχία.

Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκδοση ομολόγων εκφρασμένων σε δολάρια, αναγνωρίζοντας ότι τα επιτόκια ήταν υψηλά, όμως - όπως είπε - ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των ομολόγων που εξέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, τον Οκτώβριο του 2012.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έφθασε σε συμφωνία για την περικοπή μισθών στον δημόσιο τομέα, καθιέρωσε το διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, ξεκίνησε τη "διάσωση" των επιχειρήσεων και έδιωξε τον φόβο από τις αγορές ότι η Σλοβενία θα ακολουθούσε την "τύχη" της Κύπρου.

Η κ. Μπράτουσεκ ανέφερε ότι η Σλοβενία μπορεί να διαβεβαιώσει τους πάντες ότι δεν θα αποτελέσει παράγοντα κινδύνου στο ήδη επιδεινωμένο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Ωστόσο - πρόσθεσε - κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι δεν θα επηρεαστούμε από τις επιπτώσεις μιας περαιτέρω εμβάθυνσης της κρίσης και της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την ίδια, το μόνο «στοίχημα» της κυβέρνησης είναι αυτό της οικονομικής ανάπτυξης και της εξισορρόπησης των δημόσιων οικονομικών μεγεθών και για να κερδίσει η χώρα αυτό το στοίχημα, η κυβέρνηση ανέλαβε δράση για την διόρθωση των διαρθρωτικών ανισορροπιών.

Υπερασπιζόμενη τη σχεδιαζόμενη αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (από 20% στο 22%), η κ. Μπράτουσεκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να επιλέξει «το μικρότερο "κακό", σε σχέση με άλλες εξίσου "κακές λύσεις" και ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν θα υπονομεύσει την ανάπτυξη της οικονομίας».

Η Σλοβενία θα εστιάσει την προσοχή της στην προσπάθεια σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών της, με την καθιέρωση του «χρυσού» δημοσιονομικού κανόνα στο Σύνταγμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα