Ο Π. Τσάρτας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρης Τσάρτας, μίλησε την 1/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Τάκη Καμπύλη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη στάση πληρωμών στα Πανεπιστήμια:


«Είναι ανάγκη να υπάρξουν τροπολογίες, ώστε να μπορέσουμε ως Σύγκλητοι να εγκρίνουμε προϋπολογισμούς που έχουν υποβληθεί  στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια, τα οποία βρίσκονται σε στάση πληρωμών από την 1η Ιουλίου.

Αυτό έχει ήδη καθυστερήσει και  βρισκόμαστε πέραν του κόκκινου».

* Για την στάση του ΠαΣοΚ:


«Δεν μπορώ να καταλάβω και με προβληματίζει  η γενικότερη πολιτική προσέγγιση, κυρίως από τον χώρο του ΠαΣοΚ, η οποία στηρίζεται σε μια λογική πολιτικής εμμονής».

* Για το κλείσιμο περιφερειακών σχολών ή πανεπιστημίων και ΤΕΙ:

«Ουδέποτε η Σύνοδος (σ.σ. των Πρυτάνεων) αρνήθηκε να συζητήσει επισήμως με το υπουργείο ένα τέτοιο θέμα. Τώρα μάλιστα που ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, θέτει και το πρόγραμμα "Αθηνά", θα το συζητήσουμε. Ο ίδιος μάλιστα αφήνει και κάποιο χρόνο για να γίνει κουβέντα. Αυτή όμως δεν μπορεί να αφορά μόνον τα περιφερειακά πανεπιστήμια, διότι δεν είναι αυτό το μόνο πρόβλημα στη γιγάντωση των πανεπιστημίων. Μέγα θέμα συνιστά και η γιγάντωση των κεντρικών ΑΕΙ. Σε αυτή την συζήτηση θα πρέπει να μπουν όλα στη σειρά. Ορισμένα πανεπιστήμια και ΤΕΙ δημιουργήθηκαν χωρίς λόγο και θα πρέπει να το δούμε».
* Για το αν θα ανοίξουν τα Πανεπιστήμια τον Σεπτέμβριο:

«Θα εξαρτηθεί από την σκέψη και την ωριμότητα, που θα διαφανεί κυρίως κατά τις δύο ημέρες συζήτησης των αλλαγών που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο, στη Βουλή, ώστε να δοθεί ένα μήνυμα από τα κόμματα προς τα έξω -και όχι μόνο από αυτά που συγκροτούν την κυβέρνηση-, ότι δηλαδή αντιλαμβάνονται τη σημασία του να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, χωρίς να στοχοποιούνται  οι πρυτάνεις και η ακαδημαϊκή κοινότητα. Όλα θα κριθούν κατά τη συζήτηση, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί, όπως και από την  κατάληξη που θα έχει».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα