Ο Ρ. Κρατσα στον ΑΘΗΝΑ984

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ροδη Κρατσα, μίλησε στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον  Γιώργο Αποστολίδη.  
Μεταξύ άλλων, είπε:
 
«Η κρίση βρήκε απροετοίμαστη την 'Ένωση. Δεν είχε τους μηχανισμούς εκείνους, που μπορούσαν να δώσουν μια γρήγορη απόφαση και απάντηση. Αργοπορημένη, λοιπόν, η απάντηση, μη αποτελεσματική. Δεσμεύτηκαν πολλά χρήματα από τους Ευρωπαίους πολίτες ως δάνεια προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και βλέπουμε ότι τα αποτελέσματα
δεν είναι αυτά που περιμένουμε. Από τη μια μεριά, οι αγορές δεν πείστηκαν ότι η απάντηση που δώσαμε είναι αρκετή για να λυθεί το πρόβλημα, να σταθεροποιηθεί το ευρώ και να θεωρείται μια ασφαλής αγορά, η αγορά της Ευρωζώνης. Βλέπουμε ότι η κερδοσκοπία συνεχίζει, οίκοι αξιολόγησης χτυπούν και, παράλληλα, δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα, εκεί που εφαρμόστηκαν τα προγράμματα διάσωσης. Βλέπουμε ότι στη χώρα μας, προ ενός έτους που ψηφίστηκε το μνημόνιο, ο στόχος ήταν να κάνουμε δύο χρόνια θυσίες και το 2012 να έχει αποκατασταθεί η ισορροπία και η Ελλάδα να βγει στις διεθνείς αγορές να δανείζεται και να μην έχει ανάγκη το μηχανισμό στήριξης. Σήμερα βλέπουμε, λοιπόν, ότι υπάρχει εξαθλίωση του ελληνικού λαού, νέα μέτρα αναμένονται. Οι αγορές δεν πείθονται, τα spreads είναι υψηλά, πλήρης αποτυχία του προγράμματος. Πρέπει και στη χώρα μας, να μας απασχολήσει σοβαρά την πολιτική τάξη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον αγανακτισμένο και θυμωμένο λαό να δώσει απάντηση. Περιμένει την πολιτική τάξη να δώσει απάντηση. Αυτή είναι υπεύθυνη. Μια εκλεγμένη κυβέρνηση, με μεγάλη πλειοψηφία, βγήκε προ ενάμιση έτους. Υποσχέθηκε στην αρχή, ότι θα λυθούν όλα ωραία. Μετά κατάλαβε την πραγματικότητα, με τις δυσχερείς κινήσεις της αντιμετώπισης της πραγματικότητας δυσχέραινε τις θέσεις της Ελλάδας και βρεθήκαμε στο μηχανισμό στήριξης και στο ΔΝΤ. Είναι ώρα να πάρει τις αποφάσεις στα χέρια της με συγκεκριμένο πρόγραμμα, η κυβέρνηση, να πάρει τις πρωτοβουλίες για να λυθεί η κατάσταση. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκρατικοποιήσεις μετά από ενάμιση χρόνο. Καταλαβαίνω ότι η κυβέρνηση έχει μια δυσκολία να τα φέρει εις πέρας αυτά τα πράγματα, διότι λυσσαλέα αντιπολιτεύτηκε, όταν ήταν η κυβέρνηση Καραμανλή στην εξουσία. Οι πολίτες και οι αναλυτές δεν μπορούν να καταλάβουν, μια Ευρώπη η οποία είχε σαν όγκο χρέους στην Ευρωζώνη μικρότερο από ό,τι έχουν οι ΗΠΑ, να μη μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει, ότι δεν έχει εφαρμόσει μηχανισμούς αλληλεγγύης και ταχείας δράσης. Πρέπει, επιτέλους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει ένα συντονιστικό ρόλο, να κάνει μια αποτίμηση της κατάστασης, να προτείνει νέες λύσεις. Και τα κράτη - μέλη να καταλάβουν, ότι με τις παρεμβάσεις τους δεν ωφελούν, χάνουμε χρόνο. Δίνουμε την εντύπωση στις αγορές, ότι παρόλα τα χαρίσματα που έχουμε -η πρώτη εμπορική δύναμη στον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, και δεν μπορούμε να δώσουμε λύση στα προβλήματα μας-, σίγουρα θα είμαστε έρμαιο των αγορών και των κερδοσκόπων». 

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ Τ
Keywords
Τυχαία Θέματα