Ο Θ. Μαργαρίτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κ. Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, μίλησε στις 12/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Είστε ένα από τα δύο στελέχη, το άλλο είναι ο κ. Νίκος Μπίστης, που κατ' εντολήν του προέδρου σας, έχετε αναλάβει να διαμορφώσετε την ατζέντα για την κεντροαριστερά, έτσι δεν είναι;

Θ. Μαργαρίτης: «Τα λέτε πολύ καλά...».

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η εντολή που έχετε από την ηγεσία σας;

Θ. Μαργαρίτης: «Είναι αλήθεια ότι ο

χώρος  ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της πολιτικής του έκφρασης με μεγάλη ταχύτητα, ακριβώς γιατί αυτός ο νέος διπολισμός δεν μπορεί να ωφελήσει την εξέλιξη της δημοκρατίας και του τόπου. Επομένως, έχει πολύ μεγάλη σημασία η συζήτηση που γίνεται σε αυτό τον χώρο, διότι αφορά την μελλοντική διαμόρφωση του πολιτικού χάρτη του τόπου, στη φάση της νέας μεταπολίτευσης, στην οποία βρισκόμαστε».

Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να θέσουμε ορισμένες προϋποθέσεις. Δεν είναι όλα "χυλός". Έτσι, λοιπόν, αναλάβαμε να διαμορφώσουμε μαζί με τον Νίκο Μπίστη, ένα κείμενο, το οποίο θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ηγετικού οργάνου της Δημοκρατικής Αριστεράς και θα περιγράφει την κατεύθυνση την οποία πρέπει να έχει η συζήτηση σε αυτό τον χώρο, και να μην είναι γενικό: "όποιος δεν είναι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ελάτε να συζητήσουμε"».

Δημοσιογράφος: Δεν υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί η Δημοκρατική Αριστερά ότι τρόπον τινά επιχειρεί να "πατρονάρει" αυτές τις κινήσεις;

Θ. Μαργαρίτης: «Πρέπει να βάλουμε ορισμένα πολιτικά όρια και να δει ο καθένας, αν θέλει να συνομιλεί με την Δημοκρατική Αριστερά. Να εξηγήσω τι εννοώ. Η συζήτηση αυτή για εμάς, δεν σημαίνει κατάργηση της αυτοτέλειας των κομμάτων, εν προκειμένω της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι ένα νεότευκτο κόμμα, το οποίο έχει μια ηθική διαδρομή, στη διαμόρφωση της πολιτικής ζωής της χώρας. Επομένως, δεν τίθεται ζήτημα, για τη διαμόρφωση αυτού του χώρου, να μπει σε μια διαδικασία αυτοδιάλυσης...».

Και συνέχισε: «Μας ενδιαφέρει, η συζήτηση στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού να έχει σχέση με τις πραγματικές, κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες του τόπου και να είναι σαν μια νέα άσκηση κυβερνητισμού. Δηλαδή σώνει και καλά, κάποιες κεντροαριστερές δυνάμεις είναι υποχρεωτικό να βρίσκονται στο κυβερνητικό πεδίο. Άρα με αυτές τις τρεις προϋποθέσεις: όχι κατάργηση της αυτοτέλειας των κομμάτων, σαφές μέτωπο στο νεοφιλελευθερισμό, και, τέλος, η συζήτηση να εξυπηρετεί κοινωνικές και όχι κυβερνητικές ανάγκες, κατά τη γνώμη μας μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο αξίζει να γίνει συζήτηση. Αυτό προσπαθεί να κάνει η Δημοκρατική Αριστερά».

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι ότι το άνοιγμα αυτής της ατζέντας και η πρόσκληση για διάλογο, αφορά βεβαίως και το χώρο του ΠαΣοΚ...

Θ. Μαργαρίτης: «Προφανώς είναι ανοιχτή η συζήτησ
Keywords
Τυχαία Θέματα