Ο Τύπος στον Κόσμο

Η οριακή νίκη του Νετανιάχου στις εκλογές στο Ισραήλ και η άνοδος της κεντροαριστεράς, η δέσμευση Κάμερον για δημοψήφισμα για τις σχέσεις Ε.Ε - Βρετανίας είναι μερικά από τα βασικά θέματα του σημερινού διεθνούς Τύπου. Αρκετές είναι οι αναφορές στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με το μέγεθος του ελλείμματος
του 2009.Για ΕΛΣΤΑΤ:

Η Ελλάδα κατηγορεί τη στατιστική υπηρεσία για το μέγεθος του ελλείμματος αναφέρουν οι Financial Times. Η κίνηση δημιουργεί ερωτηματικά για την ανάγκη του δεύτερου πακέτου διάσωσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Wall Street Journal αναφέρει πως ο επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας στην Ελλάδα διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Έλληνες εισαγγελείς άσκησαν δίωξη σε βαθμό κακουργήματος τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και δύο άλλων μελών της υπηρεσίας για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το 2009, μια κίνηση που οδήγησε τη χώρα να καταφύγει στον πρώτο της δανεισμό από την Ε.Ε και το ΔΝΤ το 2010. Οι New York Times αναφέρουν πως εισαγγελείς ζητούν τη διενέργεια έρευνας για το ελληνικό έλλειμμα. Ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και δύο άλλα μέλη κατηγορούνται ότι παραποίησαν στοιχεία του προϋπολογισμού.


Για Ισραήλ - εκλογές:

Τη νίκη του δεξιού κόμματος του ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ωστόσο, πρόκειται για οριακή νίκη καθώς ο συνασπισμός του κόμματος του Λικούντ μαζί με το Μπεϊτένου του Λίμπερμαν συγκεντρώνουν 31 έδρες από τις προηγούμενες 42, ενώ το κεντρώο Γες Ατίντ και οι Εργατικοί εξασφαλίζουν 18 και 17 έδρες, αντίστοιχα. Ο Νετανιάχου φαίνεται ότι θα συνεργαστεί με το ακροδεξιό κόμμα του Μπένετ που ήρθε τέταρτο και άλλα μικρότερα, εθνικιστικά ή υπερορθόδοξα κόμματα. Σύμφωνα με την Washington Post o Nετανιάχου βγαίνει αποδυναμωμένος από τις χθεσινές εκλογές. Αύξησαν τη δύναμη τους τα κεντρώα κόμματα με αποτέλεσμα ο Νετανιάχου να πρέπει να επιδοθεί σε εξισορροπιστικές διαπραγματεύσεις με στόχο τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

"Μια χλιαρή ψήφος για τον Νετανιάχου στο Ισραήλ δείχνει πως οι ψηφοφόροι θέλησαν να τον επιπλήξουν αναφέρουν οι New York Times. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου μάλλον θα πετύχει και τρίτη κυβερνητική θητεία ωστόσο σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα οι Ισραηλινοί μάλλον ήθελαν να τον τιμωρήσουν επιλέγοντας να ενισχύσουν έναν τηλεοπτικό αστέρα που με το κεντρώο κόμμα (Γες Ατίντ) του ήρθε δεύτερος καθώς ασχολήθηκε περισσότερο με θέματα καθημερινότητας. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό μεταξύ του Νετανιάχου και του Γιαϊρ Λάπιντ και το κόμμα του Γες Ατίντ καθώς το Λικούντ και τα άλλα εθνικιστικά και υπερορθόδοξα κόμματα μαζί συγκεντρώνουν ισχνή πλειοψηφία 60 εδρών.

Πλήγμα για τον Νετανιάχου "βλέπει" ο Guardian. Τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν οριακή νίκη για τον πρωθυπουργό και τον δεξιό-θρησκευτικό συνασπισμό του. Σε κεντρικό της άρθρο η Jerusalem Post με τίτλο: "Ψήφος για εσωτερική αλλαγή" επισημαίνει ότι τα χθεσινά αποτελέσματα δείχνουν προς υπάρχει μια τάση για στροφή προς τα μέσα αλλά όχι με την έννοια του απομονωτισμού. Ένα ήταν το βασικό μήνυμα των χθεσινών εκλογών: αλλαγή. Τόσο το Γες Ατίντ του Λάπιντ όσο και το ακροδεξιό κόμμα του Ναφτάλι Μπένετ, δύο νέων πολιτικών πήγαν εξαιρετικά καλά. Όμως η αλλαγή αφορά το εσωτερικό της χώρας και όχι τόσο την εξωτερική πολιτική ή θέματα άμυνας γιατί εάν υπήρχε μια τέτοια ανάγκη θα ψήφιζαν την Τζίπι Λίβνι ή το Καντίμα. (...) Και τελικά η μεγάλη συμμετοχή που ξεπέρασε το 66% δείχνει πως οι πολίτες δεν είναι απαθείς (...) Γιατί ψήφισαν νεότερα κόμματα; Όχι γιατί δεν ανησυχούν για το Ιράν, τη Συρία, τον Μόρσι και τα αντισημιτικά του σχόλια ή για το Παλαιστινιακό... αλλά επειδή έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι αυτά τα θέματα δεν έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητα τους. (...) Τα αποτέλεσματα των εκλογών δείχνουν ότι το έθνος έχει αποδεχθεί τα πράγματα που δεν μπορεί να αλλάξει και πλέον στρέφεται σε αυτά που πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει.


Για Κάμερον:

Σημερα τελικά θα εκφωνήσει την πολυαναμενόμενη ομιλία του για τις σχέσεις Βρετανίας - Ε.Ε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κάμερον θα δεσμευθεί για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να επαναδιαπραγματευθεί τις σχέσεις Λονδίνου με Βρυξέλλες, εάν το κόμμα του κερδίσει στις επόμενες εκλογές.

Financial Times (FT): O Kάμερον πρόκειται να υποσχεθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα εντός ή εκτός Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός θα προειδοποιήσει πως ήρθε η ώρα το Ηνωμένο Βασίλειο να θέσει το ερώτημα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Guardian, ο Κάμερον θα δεσμευθεί για δημοψήφισμα έως το 2017. Ο Κάμερον θα προειδοποιήσει την Ευρώπη... ή αλλάζετε τους όρους των σχέσεων με τη Βρετανία, ή προκαλείτε την έξοδο μας. (Θα ζητήσει ενδεχομένως τον επαναπατρισμό κοινωνικών και εργασιακών νόμων που θα οδηγήσει τη Βρετανία να παραμείνει εκτός της σχετικής κοινοτικής οδηγίας για παράδειγμα όσον αφορά το ωράριο εργασίας και να περιορίσει τα πλεονεκτήματα που έχουν Ευρωπαίοι πολίτες που εργάζονται στη Βρετανία). Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, "Το Ηνωμένο Βασίλειο επανεξετάζει τις σχέσεις με την Ε.Ε". Η κίνηση του Κάμερον για δημοψήφισμα ζημιώνει τις οικονομίες τόσο της Βρετανίας όσο και της Ε.Ε και ρίχνει νέα σκιά πάνω στην Ευρώπη.


Στη Βραζιλία, όπως αναφέρει ο Guardian, οι φαβέλες έχουν εξελιχθεί σε πρώτης τάξης ευκαιρία για αγοραπωλησίες ακινήτων. Πλούσιοι αγοραστές αγοράζουν γη από τη στιγμή που η αστυνομία έδιωξε τις συμμορίες των ναρκέμπορων. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην περιοχή Vidigal, μια περιοχή στο Ριο με θαυμάσια θέα που πλέον αποτελεί πόλο έλξης κυρίως σε Δυτικο-Ευρωπαίους για τη δημιουργία ξενοδοχείων και άλλων ειδών κατοικιών. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 και το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου απαιτούν τη μεταμόρφωση αρκετών περιοχών της πρωτεύουσας της Βραζιλίας.


Στην Ιταλία:

οι νονοί της Μαφίας στη Σικελία...ξέρουν που φυσά ο άνεμος αναφέρουν οι New York Times. Ελπίζοντας να καρπωθούν τα επιδοτήσεις δισεκ ευρώ που παρείχε η ιταλική κυβέρνηση, οι οικογένειες της Μαφίας στη Σικελία επένδυσαν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τώρα η αστυνομία έχει κάνει κατασχέσεις ύψους 2 δισ δολαρίων σε ακίνητα, ενώ έχει συλλάβει τοπικούς άρχοντες που εμπλέκονται στην παροχή επιδοτήσεων και παραχωρήσεων μεγάλων εκτάσεων γης στη Μαφία. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε πως αυτό αποτελεί πλήγμα για τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, για την υπερχρεωμένη χώρα θα αποτελέσει μια σπάνια μηχανή δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, financial times, new york, ριο 2016, εκλογες, δημοψηφισμα 2015, ελστατ, ελλαδα, times, ΔΝΤ, york, washington, guardian, jerusalem, συμμετοχή, νεότερα, βρυξέλλες, νέα, ριο, εθνος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, νονοι της νυχτας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, ολυμπιακοί αγώνες, αλλαγη ωρας 2012, ιταλια εκλογες, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, κομματα, αποτελεσματα, επιδοτησεις, ακινητα, αστυνομια, βραζιλια, ελστατ, ηνωμενο βασιλειο, θητεια, ιραν, ισραηλ, ιταλια, στατιστικη υπηρεσια, ωρα, guardian, times, αγωνες, αρθρο, αλεξανδρα, ανοδος, βγαινει, βραδυ, βρυξέλλες, δυναμη, δειχνει, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, ελξης, εννοια, ευρωπη, ιδιο, υπηρεσια, θεα, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κυπελλο, κομμα, μαφια, μηκος, μηκος κυματος, νεότερα, νικη, νονοι, πηγες ενεργειας, ριο, συμμετοχή, συρια, σικελια, σχολια, ταση, το εθνος, τριτη, φαβελες, financial times, χωρα, jerusalem, new york times, new york, washington, πηγες, πληροφοριες, θεματα, york
Τυχαία Θέματα