Ο Τύπος στον Κόσμο

Η τεταμένη κατάσταση στην χερσόνησο της Κορέας, μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιανγκ ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με τη Σεούλ και την αποστολή νέων αμερικανικών αεροσκαφών τύπου Στελθ είναι ένα από τα βασικά θέματα στις ηλεκτρονικές εκδόδεις του διεθνούς Τύπου, που επίσης επικεντρώνονται στην Κύπρο.

Για την Κύπρο

Υπολογίζοντας τις συνέπειες της διάσωσης της Κύπρου λένε οι New York Times,

που αναρωτιούνται για το πόσο μεγάλη θα είναι η ζημία ενός κουρέματος 60% στους μεγαλοκαταθέτες στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού. Όπως σημειώνουν, η είδηση αυτή προκάλεσε ανησυχία σε Σλοβενία και Ιταλία, όπου οι εκεί μεγαλοκαταθέτες σκέφτονται σοβαρά να αποσύρουν τα χρήματα τους, ενώ Μάλτα και Λουξεμβούργο που έχουν επίσης τραπεζικά συστήματα πολύ μεγαλύτερα από τις οικονομίες τους ανησυχούν πως σε λίγο καιρό δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις αγορές ομολόγων. Πάντως, αναλυτές εκτιμούν πως η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση. Όπως σημειώνουν, σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Μάλτα και το Λουξεμβούργο, η Κύπρος είχε λιγότερα διαθέσιμα κεφάλαια. ώστε να προστατευθεί από μια κρίση. Παράλληλα, οι δύο άλλες χώρες έχουν πάρα πολλές θυγατρικές ξένων τραπεζών που δεν εκτίθενται στους κινδύνους των τοπικών οικονομιών. Αντιθέτως, στην Κύπρο οι κυπριακές τράπεζες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το οικονομικό σύστημα της χώρας. Οι αμερικανοί αναλυτές παραθέτοντας το παράδειγμα της τράπεζες IndyMac Bankcrop όπου οι καταθέτες της υπέστησαν κούρεμα έως και 80% στη διάρκεια της κρίσης του 2008, εκτιμούν πως είναι απολύτως ορθό το μέτρο του κουρέματος για τις καταθέσεις μεγαλοεπιχειρηματιών από τη Ρωσία, στην Κύπρο. Από την πλευρά της, η Wall Street Journal αναφέρει πως οι Κύπριοι ανησυχούν για το μέλλον των νεότερων γενεών, ενώ ο βρετανικός Guardian επισημαίνει πως η Κύπρος στρέφεται στη δημιουργία καζίνο για να ενισχύσει την ανάπτυξη της. Παράλληλα, οι Financial Times σημειώνουν πως γίνεται αγώνας δρόμου για να ανακαλυφθούν πόσοι και πως έβγαλαν χρήμα από τη χώρα. Την ίδια ώρα, η ισπανική El Pais αναφέρει πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα επιτρέψει μειώσεις στους μισθούς, ούτε απολύσεις στο Δημόσιο.


Ενδιαφέρον έχει το ρεπορτάζ της Washington Post για το δραματικό παρασκήνιο του Μαϊου του 2010 προκειμένου να σωθεί το ευρώ. Στην ουσια προχωρεί σε μια προ-δημοσίευση του βιβλίου "The Alchemists: Three Central Bankers and a World on Fire" όπου επικεντρώνεται σε όλες τις παρασκηνιακές και μη διεργασίες που διήρκησαν 3 μέρες τον Μάϊο του 2010 με αφορμή την υπόθεση της Ελλάδας και τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα ξημερώματα της 10ης Μαϊου του 2010. Το βιβλίο δίνει με λεπτομέρειες το πώς κινήθηκαν και ποιες αποφάσεις έλαβαν οι τρεις τραπεζίτες τότε της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, της FED, Μπεν Μπερνάνκε και της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα οι τρεις άνδρες πήραν αποφάσεις, αν και κάποιες λανθασμες πολύ πιο γρήγορα από οποιοδήποτε πρόεδρο ή ευρωπαίο ηγέτη και κατόρθωσαν τουλάχιστον να αποτρέψουν τον κόσμο από μια καταστροφική με άγνωστες συνέπειες οικονομική κατάρρευση.


Την ίδια ώρα, το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle αναφέρει πως "Λόγω της οικονομικής κρίσης, υπάρχει επανεμφάνιση επικίνδυνων ασθενειών". Δεν είναι μόνο το πορτοφόλι των Ευρωπαίων που έχει επηρεαστεί από την κρίση, αλλά και η υγεία τους. Βρετανοί επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την επανεμφάνιση φυματίωσης, καθώς ελονοσία και κίτρινος πυρετός έχουν ήδη επιστρέψει στη Γηραιά Ήπειρο, λόγω της μείωσης των δαπανών για την υγεία, όπως αναφέρει το ιατρικό περιοδικό Lancet. Παράλληλα, πολλοί είναι οι ασθενείς με κατάθλιψη σε Ελλάδα και Ισπανία. Όσον αφορά τη χώρα μας, οι βρετανοί σημειώνουν επίσης την αύξηση των κρουσμάτων HIV κατά 1,500 το 2011 αλλά και την επανεμφάνιση της ελονοσίας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την El Pais στα δημόσια νοσοκομεία της Καταλονίας, χρεώνουν τα μονόκλινα δωμάτια στην τιμή των 70 ευρώ το βράδυ. Οι συγγενείς κάνουν λόγο για ασθενείς πρώτης και δευτέρας κατηγορίας. Το 2011, η τοπική κυβέρνηση μείωσε κατά 8,5% τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία.


Στην Ιταλία

Αύριο πρόκειται να αρχίσουν το έργο τους οι δέκα «σοφοί» που επέλεξε ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, προκειμένου να επεξεργασθούν προγραμματικές προτάσεις για τη σύγκλιση των κομμάτων και να διευκολύνουν έτσι το σχηματισμό κυβέρνησης. Πάντως, ο κ. Ναπολιτάνο δεν έχει δεσμευτεί για την διάρκεια του έργου της «επιτροπής σοφών» κάτι που προκαλεί προβληματισμό στα πολιτικά κόμματα όπως αναφέρει η Corriere de la Sera.


Για τη Β. Κορέα

«Αόρατα» μαχητικά F22 στέλνει η Ουάσινγκτον στις κοινές ασκήσεις αμερικανικού και νοτιοκορεατικού στρατού, λίγες ημέρες μετά την έντονη αντίδραση της Βορείου Κορέας στην προηγούμενη ανάπτυξη αμερικανικών stealth. Η Πιόνγκγιανγκ ανέφερε το Σαββατοκύριακο πως είναι σε «κατάσταση πολέμου» με τη Νότιο Κορέα, ενώ η Σεούλ προειδοποιεί πως θα δώσει «ισχυρή απάντηση εάν δεχθεί πρόκληση». Η Β. Κορέα δεσμεύεται να διατηρήσει τα πυρηνικά της όπλα αλλά και να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα αναφέρουν οι New York Times. Aπό την άλλη πλευρά, η Washington Post εκφράζει ανησυχίες πως η όλη μυστικότητα γύρω από τις πυρηνικές δοκιμές της Πιονγκγιανγκ ίσως κρύβουν τελικά τη κατασκευή πυρηνικής βόμβας, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους. Νέα δύναμη ισχύος από τις ΗΠΑ στη Β. Κορέα λέει η Wall Street Journal που αναφέρεται στην αποστολή αόρατων μαχητικών τύπου Στελθ στη κορεατική χερσόνησο. Πάντως, σύμφωνα με τον Guardian, η Β. Κορέα απέτυχε να προκαλέσει πανικό στον νότιο γειτονά της. Οι Νοτιοκορεάτες συμπεριφέρονται σαν να είναι μια οποιαδήποτε μέρα σήμερα.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, απολυσεις στο δημοσιο, new york, financial times, el pais, on fire, deutsche welle, κυπρος, york, times, τραπεζες, σλοβενία, κουρεμα, ρωσία, guardian, washington, ουσια, central, world, fire, ελλαδα, ΕΚΤ, fed, μπεν, κινγκ, hiv, κορεα, νέα, ηπα, μετρο, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, εκλογες ηπα, τραπεζα κυπρου, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, αλλαγη ωρας 2013, κομματα, χωρες, σλοβενία, ρωσία, ηπα, ισπανια, ιταλια, καταθλιψη, κυπρου, μαλτα, υγεια, ωρα, el pais, guardian, hiv, times, αυξηση, αλεξανδρα, αφορμη, βιβλιο, βραδυ, βρισκεται, γινεται, γειτονα, δυναμη, δημοσιο, δωσει, δικτυο, δωματια, ευρω, υπαρχει, ελονοσια, ζημια, ιδια, υποθεση, κυβερνηση, κινγκ, λεπτομερειες, λουξεμβουργο, λογο, μπεν, νοσοκομεια, ξημερωματα, ουσια, προβληματα, πυρετος, σεουλ, τιμη, χρημα, αγορες, αγωνας, central, deutsche welle, fed, financial times, ηπειρο, χωρα, ιατρικο, new york times, new york, washington, ουασινγκτον, θεματα, world, york
Τυχαία Θέματα