Ο Τύπος στον Κόσμο

Το Ισραήλ, τις τελευταίες μέρες, δέχεται απανωτά πλήγματα από τον ευρύτερο μουσουλμανικό κόσμο. Από τη μια η απόφαση της Αιγύπτου να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου κι από την άλλη το μπλοκάρισμα της Τουρκίας στην παρουσία της χώρας στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αν και γεγονότα ασύνδετα μεταξύ τους σηματοδοτούν μια ανησυχητική τάση δαιμονοποίησης του εβραϊκού κράτους και μια αποστασιοποίηση των ΗΠΑ

από την παραδοσιακά ισχυρή προστασία που παρείχε στον «αιώνιο» σύμμαχο τους.

Η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, αν και τυπικά δεν άπτεται θέματος διμερών σχέσεων κατά τον υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ, καταδεικνύει την καταρράκωση των διμερών σχέσεων μετά την πτώση του Μουμπάρακ. Σημειωτέον ότι από την πτώση του Μουμπάρακ μέχρι σήμερα ο αγωγός έχει υποστεί 14 δολιοφθορές με αποτέλεσμα την άτακτη παροχή αερίου προς το Ισραήλ και την συνεπακόλουθη αύξηση της τιμής του ρεύματος στην χώρα κατά 20%.

Ο αποκλεισμός του Ισραήλ από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ με βέτο της Τουρκίας, το οποίο ήρθε κατευθείαν από τα χείλη του Τούρκου ΥΠΕΞ Νταβούτογλου είναι επίσης σημείο του πόσο χαμηλά έχει φτάσει η δημόσια αντιπαράθεση των δύο χωρών. Ο Νταβούτογλου έφερε ως δικαιολογία το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν ζητάει συγγνώμη και δεν αποζημιώνει για τον θάνατο των ακτιβιστών του πλοίου Μαβί Μαρμαρά. Οι ΗΠΑ βέβαια διαμαρτυρήθηκαν, αλλά είναι προφανές ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν παρέχει την στήριξη στο Ισραήλ που παρείχαν οι προκάτοχοι του, ανεχόμενος πολλά από τα τερτίπια της Τουρκίας, αλλά και δείχνοντας κάποια διαλλακτικότητα απέναντι στις δικαιολογίες του Ιράν.

Financial Times: Ο Ολάντ κλέβει την πρωτοκαθεδρία στις κάλπες από τον Σαρκοζί.

Wall Street Journal: Η Νεστλέ θα αγοράσει την μονάδα διατροφής νεογνών της Πφάιζερ
Washington Post: Ο Ομπάμα στοχεύει στην χρήση νέων τεχνολογιών για την καταπολέμηση της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

New York Times: Ολάντ και Σαρκοζί στον β γύρο των εκλογών

The Times: Πλανάται ήττα του Σαρκοζί μετά από την καταστροφή στις κάλπες.

Guardian: Η άκρα δεξιά επιτυγχάνει νίκη ρεκόρ στις γαλλικές εκλογές

Die Welt: Ο Σαρκοζί επιθυμεί να νικήσει τον Ολάντ σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ

Le Figaro: Ο ΟΗΕ ψήφισε να αποστείλει 300 παρατηρητές στην Συρία.

El Pais: Ο Ολάντ δίνει ελπίδες στην αριστερά για νίκη επί του Σαρκοζί

Corriere della Sera: Ο ηττημένος Σαρκοζί ελπίζει ακόμη να κερδίσει τον Ολάντ, εκτόξευση Λεπεν.

Hurriyet: Η Τουρκία μπλοκάρει την παρουσία του Ισραήλ στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Today's Zaman: Οι Τούρκοι και οι ιρακινοί είναι αδέρφια, παρά την εχθρότητα του Μαλίκι λέει ο Ερντογάν.

Haaretz: Το Ισραήλ θα μπορούσε να έρθει σε συμφωνία με τους Αραβες, λέει ο Πέρεζ

Jerusalem Post: Ο Λίμπερμαν μειώνει την σημασία της απόφασης της Αιγύπτου να σταματήσει την ροή φυσικού αερίου προς το Ισραήλ.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα