Ο Τύπος του κόσμου

Η ιδέα των hedge funds να μηνύσουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για απώλεια εσόδων από το «κούρεμα» των ομολόγων κυριαρχεί στο διεθνή Τύπο.

New York Times: Τα hedge funds ενδέχεται να μηνύσουν την Ελλάδα

αν προσπαθήσει να επιβάλλει απώλειες.

Washington Post: Ενισχύεται ο φόβος για γενικευμένη σύρραξη στην Συρία.

Financial Times: Η Κόντακ υποβάλλει αίτηση πτώχευσης

The Times: Τα νησιά Φώκλαντς σε ετοιμότητα καθώς ο Πρίγκηπας Ουίλιαμ προετοιμάζεται για την θητεία του.

Le Monde: Η Κόντακ υπό πτώχευση.

Die Welt: Η Μέρκελ προωθεί το φόρο χρηματιστηριακών συναλλαγών χωρίς πρόοδο από FDP

The Jerusalem Post: Ισραηλινοί χάκερς μπλοκάρουν ιστοσελίδες τραπεζών σε Γάζα και ΗΑΕ.

Haaretz: Ο Νετανιάχου οδεύει προς Κύπρο για προώθηση συνεργασίας στην ασφάλεια και στις θαλάσσιες εξορύξεις

Today's Zaman: Ο πρόεδρος του δικαστηρίου δεν μπορεί να αρνηθεί ότι κάποια οργάνωση δεν ήταν πίσω από την δολοφονία Ντινκ

Hurriyet: Η κυβέρνηση αναγκάζεται να αναμορφώσει τον δικαστικό κλάδο.

Τα hedge funds (επενδυτικά κεφάλαια)έχουν κακή φήμη όσον αφορά τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να εξασφαλίζουν τα κέρδη τους. Τώρα έρχονται με άλλη μια καινοτόμο ιδέα: Να μηνύσουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απώλεια εσόδων από το «κούρεμα» των ομολόγων.

Παρόλα αυτά η διαδικασία στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται πολυετής και με μικρές πιθανότητες επιτυχίας, ενώ θα υπονομεύσει περαιτέρω την δημόσια εικόνα των χετζ φαντς τα οποία δεν χαίρουν και μεγάλης δημοτικότητας. Ο κύριος λόγος που οι δικηγόροι των εν λόγω εταιριών κατέληξαν στη συγκεκριμένη λύση, είναι ότι, πιθανόν, τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ θα εξαιρεθούν από το «κούρεμα».

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι ενάγοντες μπορεί να έχουν κάποιο πάτημα καθώς η απομείωση των ελληνικών τίτλων μπορεί να θεωρηθεί ως καταπάτηση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, τα οποία σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι ανθρώπινα δικαιώματα.

Εν μέρει η συγκεκριμένη αντίδραση μπορεί να θεωρηθεί και ως «ξέσπασμα» των αγορών στην απότομη διακοπή των συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και τους επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ και η οποία αύξησε φόβους για πιθανή αναβολή εκταμίευσης της επόμενης δόσης βοήθειας. Σε περίπτωση που η δόση δεν εκταμιευτεί έγκαιρα, η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει ομόλογα αξίας 14,5 δισ ευρώ τα οποία λήγουν στις 20 Μαρτίου.

Προς το παρόν η πίεση την οποία ασκεί η γερμανική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση για μια σκληρή στάση απέναντι στους ομολογιούχους-δανειστές ρίχνουν λάδι στην φωτιά και δίνουν έναυσμα στα χετζ φαντς να απεργάζονται όλες τις πιθανότητες για να περιορίσουν τις απώλειες τους. Ενδέχεται να ακούσουμε και ακόμη πιο εξωφρενικά σενάρια πριν καταλήξει η όποια συμφωνία για το «κούρεμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα