Οι κραυγές από τη Συρία

Του Χρήστου Καπούτση

Ποιος μπορεί να ακούσει «καθαρά» τις κραυγές πόνου των ανθρώπων από τη Συρία; Εκεί όπου η  βαρβαρότητα των δυνάμεων καταστολής του Δικτατορικού καθεστώτος Άσαντ, συναντάει την αποφασιστικότητα των εξεγερμένων και οπλισμένων ομάδων της Συριακής αντιπολίτευσης;

Θύματα, όπως σε κάθε ανάλογη περίσταση , τα παιδιά, οι άμαχοι, οι πολίτες που ονειρεύονται τη ζωή τους κάπως διαφορετικά, από τα πλαίσια που καθορίζει τα βαθύτατα αντιδημοκρατικό καθεστώς του προέδρου Άσαντ.

Τις τελευταίες μέρες στο χωριό Χούλα κοντά στην μαρτυρική πόλη Χομς, έγιναν φοβερές

ανθρωποθυσίες, όπως μεταδίδουν μεγάλα και μάλλον έγκυρα ΜΜΕ της Δύσης (Ε.Ε.- ΗΠΑ- ΙΣΡΑΗΛ).
Πολιτικοί ηγέτες και άλλοι, συμμετέχουν ή και προκαλούν,  από ιδιοτέλεια ή όχι, τα αιματηρά γεγονότα στη Συρία.

Ο  πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ που συναντήθηκαν  στο Βερολίνο, συμφώνησαν ότι,  θα πρέπει να υπάρξει «πολιτική λύση» στη Συρία. Ο Πρόεδρος  της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως «τίποτε δεν μπορεί να γίνει με τη χρήση βίας». Άρα , Πούτιν και Α.Μέργκελ αποκλείουν προς το παρόν τουλάχιστον, τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Ο πρώην Γ.Γ του ΟΗΕ Κόφιν Ανάν που με εντολή του ΟΗΕ έχει αναλάβει μια διαμεσολαβητική   προσπάθεια με στόχο την εκεχειρία και την πολική λύση στη Συρία,  δήλωσε απογοητευμένος από την ειρηνευτική του   προσπάθεια και  εκτίμησε ότι:  «Οι πιθανότητες για μια γενικευμένη σύρραξη στη Συρία, με ανησυχητική θρησκευτική διάσταση, αυξάνονται  μέρα με την ημέρα». Είναι σαφές ότι η Συρία διολισθαίνει προς τον εμφύλιο-θρησκευτικό  πόλεμο.
Επίσης πολλοί Σύριοι αντικαθεστωτικοί κατηγορούν την Ρωσία,  ότι στηρίζει το καθεστώς Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λίον Πανέτα δήλωσε ότι, «Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ είναι έτοιμες για οποιαδήποτε δράση εναντίον της Συρίας κριθεί αναγκαία, αλλά η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα επικεντρώνεται ακόμα προς το παρόν στην άσκηση μεγαλύτερης διεθνούς πίεσης στην Δαμασκό για να επιτευχθεί η αποπομπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ».
Ο Λίον Πανέτα υποστήριξε ακόμη πως,  όσο η κρίση στη Συρία συνεχίζεται, χώρες όπως το Ιράν και άλλες θα αναμιχθούν στην ένοπλη κρίση, καθιστώντας δυσκολότερη την μετάβαση και την εγκαθίδρυση μιας σταθερής νέας κυβέρνησης στη Συρία.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, ο Λ. Πανέτα είπε ότι «δεν μπορώ να το προβλέψω αυτό», προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό η Ουάσινγκτον να έχει «το είδος της υποστήριξης που χρειαζόμαστε ώστε να επιτύχουμε την αποστολή» . Εννοεί προφανώς ο αμερικανός Υπουργός Άμυνας ότι θα πρέπει οι ΗΠΑ να εξασφαλίσουν, αν όχι την υποστήριξη, τουλάχιστον την ανοχή της Ρωσίας και της Κίνας.

Η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της πρότασης   για στρατιωτική  επέμβαση  στη Συρία, όπως στη Βοσνία, τη Σερβία, το Κόσσοβο και
Keywords
Τυχαία Θέματα