Οι παρενέργειες από την αναβαθμισμένη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ

του Χρήστου Καπούτση

Θα πρέπει να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στις πολύ σοβαρές εξελίξεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας. Πρέπει  το  πολιτικο-διπλωματικό στίγμα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, να είναι ευδιάκριτο.

Το υπό διαμόρφωση γεωπολιτικό, κοινωνικό και ενεργειακό περιβάλλον αυτής της  περιοχής, ταχύτατα θα καθιερωθεί ως καταστημένη πραγματικότητα.

Είναι σε εξέλιξη ένας αγώνας ποδηγέτησης του αραβομουσουλμανικού κόσμου από τις ΗΠΑ
και το Ισραήλ, ενώ παράλληλα, εξελίσσεται και ένα συναρπαστικό «παιχνίδι» στην ενεργειακή σκακιέρα.

Στη Μέση Ανατολή έχουν απομείνει τέσσερις  μόνο «αντιδραστικές» και αντιδυτικές εστίες:  η αποδυναμωμένη Συρία του Άσαντ, η Χεζμπολάχ του Νασράλα στο Λίβανο, η Παλαιστινιακή  Χαμάς  και το Ιράν του προέδρου Αχμαντινετζάντ.

Ήδη ο «σκληρός πυρήνας» γύρω από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Β.Νετανιάχου, καθώς και οι  Αμερικανοί  νεοσυντηρητικοί του ρεπουμπλικανικού κόμματος  που αγωνίζονται για την εκλογική ήττα του  Προέδρου Μπ. Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, σχεδιάζουν στρατιωτικό χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, που αποτελεί το πιο  ισχυρό αντιδυτικό κράτος στην περιοχή.

Σχεδιάζεται μια στρατιωτική επιδρομή που, παρότι εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους, εντούτοις, εκτιμάται ότι είναι  μια μονα­δική ευκαιρία να ολοκληρωθεί η τεράστια πολιτικο-στρατιωτική  επιχείρηση που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια στη Μέση Ανατολή υπό το γενικό τίτλο «πόλεμος κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», που αποδεικνύεται,   ότι ο στόχος ήταν ο πολιτικός έλεγχος του  αραβομουσουλμανικού κόσμου στο σύνολό του.

Πάντως είναι εντυπωσιακό ότι, ούτε το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς,  με ισχυρή παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν αντιδρά στην προοπτική ενός πολέμου στο Ιράν.

Η δημοφιλής στα δυτικά ΜΜΕ άποψη ότι οι Άσαντ, Αχμαντινετζάντ, Νασράλα είναι δικτάτορες και δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι σωστή, αλλά θα ήταν και ηθικά δικαιωμένη , αν υπήρχαν και ανάλογες εκτιμήσεις  (Δημοκρατία- Ανθρώπινα Δικαιώματα) και  για τα καθεστώτα της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Ιορδανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στα «λάφυρα» της υποταγής των αραβομουσουλμανικών κρατών είναι ασφαλώς και οι ενεργειακοί πόροι τους. Η κατοχή, η  εκμετάλλευση και η ασφαλής μεταφορά του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στην ενεργοβόρα Δύση (κυρίως Δυτική Ευρώπη),  αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ,  το Ισραήλ και το ΝΑΤΟ.

Επομένως, το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι ασταθές και οι διεθνείς ισορροπίες είναι πολύ εύθραυστες, γι' αυτό η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να κινείται με δεξιότητες ακροβάτη!

Η αναβάθμιση των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων

Τα τελευταία χρόνια το τρίγωνο ΕΛΛΑΔΑ- ΚΥΠΡΟΣ- ΙΣΡΑΗΛ, κατέχει μια σημαντική θέση στα διπλωματικά, στρατιωτικά και ενεργειακά Στρατηγικά σχέδια, για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Ειδικότερα, Ελλάδα και Ισραήλ έχουν προχω
Keywords
Τυχαία Θέματα