Το νέο σχέδιο για την Πανεπιστημίου

Το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο «Okra», με την πρόταση «One Step Beyond», αναδείχθηκε νικητής του διαγωνισμού «Rethink Athens-Ξανασκέψου την Αθήνα» για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου, ο οποίος ολοκληρώθηκε σήμερα. Το έργο καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή που τοποθετείται στον άξονα: λ. Αμαλίας, Πανεπιστημίου, πλ. Δικαιοσύνης, Ομόνοια, Πατησίων,Αρχαιολογικό Μουσείο, πλ. Αιγύπτου. Σκοπός της παρέμβασης: να δώσεινέα

πνοή στο κέντρο της Αθήνας, με την ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών χρήσεων, την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και την ευκολότερη πρόσβαση και απόλαυση του κέντρου για όλους τους πολίτες.

«Η ανάπλαση της Πανεπιστημίου μαζί με την παρέμβαση στον Φαληρικό Όρμο και την ανάπλαση του Ελληνικού αποτελούν το τρίγωνο της αναζωογόνησης της Αθήνας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

«Παρά την κρίση η Ελλάδα δικαιούται να ονειρεύεται», τόνισε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, επισήμανε πως «η υλοποίηση του έργου θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση του κράτους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών».

«Πιστεύουμε στην ανάγκη το κέντρο της Αθήνας να γίνει ελκυστικό ανθρώπινο και ασφαλές», επισήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι, θα στηρίξει όσο περισσότερο γίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια αυτήν την προσπάθεια εξέφρασε ο υπ Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ανακοίνωσε πως το σχέδιο θα γίνει πράξη μέχρι το τέλος του 2015 και πρόσθεσε πως τα 80 εκατομμύρια που απαιτούνται για την εφαρμογή του, θα βρεθούν από κοινοτικά κονδύλια, με τις σχετικές μελέτες να είναι έτοιμες μέχρι τον Ιούνιο.

Ως το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης χαρακτήρισε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και πρόσθεσε ότι εγγυάται πως ο Δήμος θα στηρίξει και θα συνδράμει στην προώθηση όλων των αναγκαίων διαδικασιών.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα φιλοξενείται από τις 28 Φεβρουαρίου ως τις 6 Μαρτίου έκθεση με τις μακέτες και τα σχέδια από το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


Επιμέλεια έκθεσης: Πάνος Δραγώνας, αρχιτέκτονας

Keywords
Τυχαία Θέματα