Ουγγαρία: Παραίτηση διοικητού τραπέζης

Η Τζούλια Κίραλι, αναπληρώτρια διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας, δήλωσε σήμερα ότι παραιτείται διαμαρτυρόμενη για αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο νέος διοικητής και οι οποίες μπορεί κατά την άποψή της να βλάψουν την τράπεζα και την ουγγρική οικονομία.

Σε επιστολή παραίτησης

που έστειλε στον ούγγρο πρόεδρο, η Κίραλι αναφέρει πως παραιτείται από όλες τις θέσεις της στην κεντρική τράπεζα "για να επισημάνει τη σοβαρότητα της κατάστασης" στην τράπεζα αφότου ο Γκιόργκι Μάτολσι, ένας σύμμαχος του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, έγινε διοικητής της τον περασμένο μήνα.

Η Κίραλι δήλωσε πως το Νομισματικό Συμβούλιο της τράπεζας υπονομεύθηκε από την απόφαση του Μάτολσι να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της σύνθεσής του και να μειώσει το χρόνο που τα μέλη του έχουν στη διάθεσή τους για να εξετάζουν προτάσεις.

Η Κίραλι αναφέρει επίσης πως κατά την άποψή της οι αλλαγές στην επικοινωνία της τράπεζας, περιλαμβανομένης της ακύρωσης συνεδρίων και συνεντεύξεων Τύπου έπειτα από αποφάσεις που αφορούν τα επιτόκια, μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση της εμπιστοσύνης στην τράπεζα.

"Ελήφθησαν αποφάσεις που θα μπορούσα να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά, όχι μόνο στην Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας, αλλά πιο μακροπρόθεσμα και στην ουγγρική οικονομία", γράφει η Κίραλι στην επιστολή της, αντίγραφα της οποίας δόθηκαν στους δημοσιογράφους.

"Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, βλέπω να αυξάνεται η πιθανότητα να λαμβάνονται αποφάσεις που δεν είναι καλά θεμελιωμένες και είναι εσφαλμένες, για τις οποίες δεν θέλω να έχω την παραμικρή ευθύνη".

Στην επιστολή της προσθέτει πως παραιτείται τόσο από τη θέση της ως αναπληρώτριας διοικήτριας όσο και από την έδρα της στο Νομισματικό Συμβούλιο. Η παραίτηση θα ισχύσει από τις 22 Απριλίου ή και νωρίτερα αν διοριστεί αντικαταστάτης της, αναφέρεται στην επιστολή.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα