Περικοπές μισθών από 14 Φεβρουαρίου

Δραματικές περικοπές μισθών προβλέπονται αναδρομικά από τις 14 Φεβρουαρίου, βάσει εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας για τις αμοιβές στο ιδιωτικό τομέα και τις εργασιακές σχέσεις. Στα 510 ευρώ η μηνιαία αμοιβή για νέους έως 25 ετών, σε οποιονδήποτε κλάδο και εάν εργάζονται. Στο 22% η μείωση για τον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο που διαμορφώνονται αντιστοίχως στα 586 ευρώ και στα 26,18 ευρώ. Άμεση θα είναι η μείωση μισθού με ατομική σύμβαση μετά

τη λήξη της τρίμηνης μετ ενέργειας των κλαδικών συμβάσεων που μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες έως και 40%.

Διατηρούνται μόνον 4 επιδόματα ενώ καταργούνται περί τα 70. Στο επίδομα ωρίμανσης που συγκαταλέγεται στα διατηρούμενα δεν λαμβάνεται υπόψιν η επιπλέον ενίσχυση για την απασχόληση στον ίδιο εργοδότη.

Στο μεταξύ ,παρατείνεται μέχρι τις 14 Μαΐου η προθεσμία για υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας.
Ωστόσο, εξαιρούνται οι κλαδικές συμβάσεις που έχουν λήξει εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες.

Σε περίπτωση μη υπογραφής, τότε ο μισθός θα μπορεί να μειωθεί στο κλιμάκιο στο οποίο ανήκει ο εργαζόμενος, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του, συν τα επιδόματα επιδόματα ωριμάνσεων, επικινδυνότητας, σπουδών και τέκνων.

Μεγαλύτερη μείωση -και με χαμηλότερο όριο τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας- μπορεί να υπάρξει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, νόμιμες είναι όλες οι μειώσεις σε συμβάσεις που έχουν ήδη λήξει και έχουν τροποποιηθεί με ατομικές συμφωνίες πριν από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Τέλος, νέοι έως 25 ετών, σε οποιονδήποτε κλάδο και εάν εργάζονται, μπορούν να αμειφθούν με μειωμένους κατά 32% μισθούς σε σχέση με αυτούς που προβλέπει η Εθνική Γενική Σύμβαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα