Οι νέοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα – Ολόκληρη η εγκύκλιος

Το υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας την εγκύκλιο, με βάση την οποία συντελούνται οι περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα.


Σύμφωνα με την εγκύκλιο (Διαβάστε αναλυτικά την Εγκύκλιο εδώ) δίνεται παράταση μέχρι τις 14 Μαΐου του 2012 από το υπουργείο Εργασίας για την υπογραφή των νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Σε περίπτωση μη υπογραφής νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έως αυτή την ημερομηνία, αποσαφηνίζεται ότι ο μισθός θα μπορεί να μειωθεί στο κλιμάκιο

που ανήκει ο εργαζόμενος, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του, συν τα επιδόματα ωριμάνσεων, επικινδυνότητας, σπουδών και τέκνων.

Ως ωρίμανση, σύμφωνα με την εγκύκλιο νοούνται τα επιδόματα που καταβάλλονται για το σύνολο του χρόνου υπηρεσίας του εργαζομένου, που έχει διανυθεί στον ίδιο ή άλλο εργοδότη, δηλαδή της κάθε μισθολογικής κλίμακας (μονοετής, διετής, τριετής κτλ).

Μεγαλύτερη μείωση -και με χαμηλότερο όριο τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – μπορεί να υπάρξει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, νόμιμες είναι όλες οι μειώσεις που έχουν γίνει σε συμβάσεις που έχουν ήδη λήξει και έχουν τροποποιηθεί με ατομικές συμφωνίες πριν από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012.

Τέλος, νέοι έως 25 ετών, σε οποιονδήποτε κλάδο και εάν εργάζονται, μπορούν να αμειφθούν με μειωμένους κατά 32% μισθούς σε σχέση με αυτούς που προβλέπει η Εθνική Γενική Σύμβαση.


Keywords
Τυχαία Θέματα