Απεβίωσε ο Μ. Χαριτάτος

Ο Μάνος Χαριτάτος, ιδρυτής και πρόεδρος του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, πέθανε χθες σε ηλικία 68 ετών, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Μάνος Χαριτάτος, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1944. Ήρθε στην Ελλάδα το 1953 και φοίτησε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Το 1965

ιδρύει με τον ιστορικό και φίλο του Δημήτρη Πόρτολο το ΕΛΙΑ για το οποίο συλλέγουν αρχικά παλιές εκδόσεις και στη συνέχεια ιστορικά αρχεία και αρχεία λογοτεχνών αλλά και έντυπα του 19ου και του 20ού αι., που μαρτυρούν την ιστορική εξέλιξη και πνευματική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Μάλιστα, για τους χιλιάδες ερευνητές που έχουν χρησιμοποιήσει τα αρχεία του, το ΕΛΙΑ ήταν ταυτισμένο με τον Μάνο Χαριτάτο.

Το 1980, που το ΕΛΙΑ γίνεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, οι συλλογές του αυξάνονται, αποκτά δικό του χώρο στην Πλάκα, συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα και πραγματοποιεί τις δικές του εκδόσεις.

Διετέλεσε διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών (1980-1989).

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στις 11 πμ., από το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις

Στο πολύτιμο έργο και την προσωπικότητα του Μάνου Χαριτάτου αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, σε Δελτίο Τύπου. «Μισό σχεδόν αιώνα ο Μάνος Χαριτάτος άοκνα συνέλεγε παλιές εκδόσεις, έντυπα του 19ου και του 20ου αιώνα, διέσωζε ολόκληρα αρχεία λογοτεχνών, συμβάλλοντας εξαιρετικά στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της εικόνας της πνευματικής Ελλάδας των δύο τελευταίων αιώνων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία γίνεται ειδική μνεία στην προσφορά του Μάνου Χαριτάτου για την ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΛΙΑ.

Τη θλίψη της για το θάνατο του Μάνου Χαριτάτου και τα συλλυπητήριά της στους οικείους εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά. «Αφιέρωσε με αφοσίωση και πάθος τη ζωή του στη διάσωση πολύτιμων τεκμηρίων της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, και προστίθεται πως «υπό την καθοδήγηση αλλά και με την προσωπική εργασία του διασώθηκα, καταγράφηκαν και τεκμηριώθηκαν αρχεία που αποτελούν τις συλλογές του Ε.Λ.Ι.Α., ανοιχτές στην έρευνα».

Αποχαιρετώντας από την προσωπική του σελίδα στο facebok τον Μ. Χαριτάτο, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, έγραψε: "Παθιασμένος, συνεπής, ακάματος και αθόρυβος, ο Μάνος Χαριτάτος μας δίδαξε με το έργο του πώς ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει στο να γίνουν τα συλλογικά αιτήματα και οι ανάγκες, πράξη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους, τους φίλους και τους συνεργάτες του και εύχομαι καλή δύναμη στους συνεχιστές του σημαντικού του έργου.".

Keywords
Τυχαία Θέματα