Πρ.Γιουγκοσλαβία:Ενίσχυση σε εγκληματίες πολέμου

Οικονομική βοήθεια ύψους 40 εκ. ευρώ έχουν διαθέσει μέχρι τώρα οι χώρες, πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας για υπηκόους τους εναντίον των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου (ICTY), σύμφωνα με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN που εδρεύει στο Σαράγεβο.

Βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσαν οι δημοσιογράφοι του BIRN, η Κροατία δαπάνησε τα μεγαλύτερα ποσά (περισσότερα από 28 εκ. ευρώ) για βοήθεια στους κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου υπηκόους της.

Επικαλούμενοι επίσημα στοιχεία στα οποία είχαν πρόσβαση, οι δημοσιογράφοι

του BIRN αναφέρουν ότι το ποσό των 28 εκ. ευρώ διατέθηκε μόνον για τους στρατηγούς Άντε Γκοτόβινα, Μλάντεν Μάρκατς και Ίβαν Τσέρμακ που δικάστηκαν για τα εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης "Καταιγίδα". Επιπλέον συγκεντρώθηκε το ποσό του 1,1. εκ. ευρώ από ιδιώτες μέσω του "Ιδρύματος αλήθειας για τον Πατριωτικό Πόλεμο".

Τη μικρότερη οικονομική βοήθεια έλαβαν οι κατηγορούμενοι από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (περίπου 640.000 ευρώ). Πρόκειται αποκλειστικά για Σέρβους της Βοσνίας και πόρους που εξασφάλισε για να τους βοηθήσει η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Η άλλη οντότητα της χώρας, η Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία δεν διέθεσε κονδύλια ως βοήθεια στους Μουσουλμάνους και Κροάτες που κατηγορούνται από το ICTY για εγκλήματα πολέμου.

Εκτός από τους πόρους που χορηγεί η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας οι κατηγορούμενοι έχουν οικονομική στήριξη και μέσω του ιδρύματος "Βοήθεια" το οποίο, όμως, ποτέ δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία για ποσά που έχει συγκεντρώσει ή δαπανήσει.

Μετά την Κροατία, η μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια, για τους ίδιους σκοπούς, διατέθηκε από την ΠΓΔΜ. Εκτιμάται ότι από το 2006 έως το 2013 διατέθηκαν 9,5 εκ. ευρώ για την υπεράσπιση και τη στήριξη του πρώην υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Λιούμπε Μπόσκοσκι και του αστυνομικού, Γιόχαν Ταρτσούλοφσκι.

Η Σερβία είναι στην τρίτη θέση στο θέμα της οικονομικής βοήθειας προς κατηγορούμενους υπηκόους της για εγκλήματα πολέμου. Συνολικά διέθεσε 1,7 εκ. ευρώ για ατομικές δαπάνες, ιατρικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων και ταξιδιωτικά έξοδα των συγγενών τους.

Η κυβέρνηση της Σερβίας καλύπτει τα έξοδα συνολικά 26 κατηγορούμενων, 18 εκ των οποίων είναι Σερβοβόσνιοι με σερβική υπηκοότητα. Μεταξύ αυτών είναι και ο πρώην διοικητής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς

Σύμφωνα με τα στοιχεία του BIRN, η κυβέρνηση του Κοσόβου δεν διέθεσε καμία οικονομική βοήθεια στους έξι κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου, εκτός από το ποσό των 16.750 ευρώ για την πανηγυρική εκδήλωση των κατηγορούμενων που αφέθηκαν ελεύθεροι.

Για τους πολιτικούς, πρώην διοικητές του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου", Ραμούς Χαραντινάι και Φατμίρ Λιμάι συγκεντρώθηκαν ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 1,5 εκ. ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα