Πρώτο θέμα διεθνώς

Κεντρικό θέμα εξακολουθεί να είναι σε όλα τα διεθνή MME η Ελλάδα. Δεκάδες ξένοι δημοσιογράφοι βρίσκονται στην Αθήνα παρακολουθώντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και στέλνοντας ανταποκρίσεις στα μεγαλύτερα μέσα παγκοσμίως.

BBC: “Οι Έλληνες αρχηγοί συμφωνούν σε μια κυβέρνηση ενότητας, με έναν νέο Πρωθυπουργό να αντικαθιστά τον πολιορκούμενο Γιώργο Παπανδρέου,

ως μέρος της συμφωνίας προκειμένου να παταχθεί η κρίση στη χώρα”.

Sky News: (φωτό Παπούλια με ΠαπανδρέουΣαμαρά από τη χθεσινή συνάντηση) - “Ο Έλληνας Πρωθυπουργός προχωρεί σε συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς η ΕΕ απαιτεί απαντήσεις από την Αθήνα”.

CNN: “Παραιτείται ο Παπανδρέου” - “Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο – πώς οι Έλληνες σταμάτησαν να ονειρεύονται το μέλλον” (παρουσιάζει τα αποτελέσματα στην κοινωνία των μέτρων λιτότητας). 

Guardian: “Οι Έλληνες ηγέτες συμφωνούν σε κυβέρνηση συνεργασίας – σε  αναταραχή οι αγορές, καθώς άγνωστες παραμένουν λεπτομέρειες της συμφωνίας”.

Τelegraph: Η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει ως πιθανότερη ημερομηνία εκλογών την 19η Φεβρουαρίου.

Οι ΝΥΤ σημειώνουν ότι δεν είναι σαφές πως η συμφωνία μεταξύ των ΠαπανδρέουΣαμαρά θα πείσει τους σκεπτικιστές επενδυτές και τις “φουρτουνιασμένες” αγορές. Και σε άλλο άρθρο της εφημερίδας σημειώνεται ότι τώρα η πηγή της ανησυχίας επικεντρώνεται στην Ιταλία.

“Η συμφωνία ήρθε μετά από ένα συνεχόμενο μπρα-ντε-φερ όλο το σαββατοκύριακο”. Αυτό αναφέρει η εφημερίδα Le Monde και συνεχίζει: “Είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι προς τις χώρες της Ευρωζώνης για τα σχέδια τους να μειώσουν το χρέος και να συνεχίσουν την πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί. Η συμφωνία αποφεύγει επίσης το κενό εξουσίας, καθώς ο Παπανδρέου δεν έχει ακόμη επισήμως παραιτηθεί”.

“Στην Αθήνα αναφέρεται το όνομα του Λουκά Παπαδήμου όλο και περισσότερο” σημειώνει εξάλλου η εφημερίδα Les Echos, όσον αφορά το πιθανό όνομα του επόμενου πρωθυπουργού που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Η εφημερίδα μάλιστα κάνει μια αναφορά στο βιογραφικό του 64χρονου πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ. “Μετά από πολλές εβδομάδες ενός “ψυχοδράματος” που είχε εξαντλήσει τους ηγέτες των κομμάτων και τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά είχε προκαλέσει και αναστάτωση στις αγορές, οι πολιτικοί ηγέτες πέρασαν επιτέλους ένα μήνυμα ξεκάθαροι, έτσι ότι να μπορέσουν να εξακολουθήσουν να αποτελούν μέρος της ζώνης του ευρώ”, σχολάζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. 

Με τον υπότιτλο “Τιτανικός” μάλιστα, η γαλλική εφημερίδα Liberation επισημαίνει ότι η απουσία μιας συμφωνίας θα έθετε σε κίνδυνο την θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ευτυχώς όμως κάτι τέτοιο αποφεύχθηκε. 

Bild: “Aλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης – παραιτείται ο Γιώργος Παπανδρέου – σήμερα η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος – εκλογές το συντομότερο δυνατό – ποιος θα είναι ο νέος επικεφαλής της υπό πτώχευση χώρας;”. Bild: Τα παιδιά της Βοστώνης “μοιράστηκαν για μια ακόμη φορά το φοιτητικό δωμάτιο” - “Υπάρχει μ
Keywords
Τυχαία Θέματα