Ψηφίστηκε το αθλητικό ν/σ

Νόμο του κράτους αποτελεί πλέον το νέο αθλητικό νομοσχέδιο περί «αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και άλλες διατάξεις». Και με τη «βούλα» σε ισχύ η διάταξη που δίνει το δικαίωμα σε ξένους επενδυτές να επενδύσουν στις ελληνικές ΠΑΕ. «Πέρασε» και το άρθρο 19 που ενισχύει τη λειτουργία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία θα μπορεί πλέον να ασκεί έκτακτους ελέγχους και στη διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν.

Ανυποχώρητος σε ό,τι αφορά το αίτημα απόσυρσης

του άρθρου 19 του νομοσχεδίου για την αθλητική βία, με το οποίο ενισχύεται η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) έναντι της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), εμφανίστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος. Παρά ταύτα, ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο διευθέτησης του προβλήματος που έχει ανακύψει (με τους επικριτές του άρθρου να καταλογίζουνε στην Πολιτεία, επέμβαση στο αυτοδιοίκητο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου), εφόσον η ΕΠΟ αποδεχθεί την θέσπιση ποινών για τα αδικήματα που το άρθρο θέτει υπό την εποπτεία της ΕΕΑ - κάτι που πρότεινε ο κος Γερουλάνος.

Παρά τις προειδοποιήσεις αρκετών βουλευτών, με προεξάρχοντες εκείνους της Μαγνησίας και της Καβάλας, για ενδεχόμενη σύγκρουση της Ελλάδας με την FIFA και αποκλεισμό της Εθνικής Ποδοσφαίρου από το προσεχές ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ο κος Γερουλάνος αρνήθηκε να αποσύρει το άρθρο, τονίζοντας πως ανέφερε ο κος Γερουλάνος.

Παρά ταύτα, ο κος Γερουλάνος δεν είχε αντίρρηση να υιοθετήσει πρόταση του Κώστα Καρτάλη (ΠΑΣΟΚ), προκειμένου να έχουν οι ομάδες την δυνατότητα εξέτασης των φακέλων τους πριν τον Ιούνιο και να υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης διόρθωσής τους. Την ίδια δυνατότητα παραγγελίας εκτάκτου ελέγχου, έχουν σύμφωνα με την τροποποίηση, και οι υπουργοί Ανάπτυξης και Πολιτισμού.

Νωρίτερα, ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης (ΝΔ), είχε διευκρινίσει πως σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σ. Πιλάβιο, ο τελευταίος συμφώνησε στην προοπτική διενέργειας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης , υπό την προϋπόθεση πως οι αρμοδιότητες για την επιβολή τους θα μεταφερθούν στην ΕΠΟ. Αντίστοιχα, ο επίσης επί σειρά ετών υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, στην τελευταία του (όπως ανέφερε) ομιλία στη Βουλή, υποστήριξε πως η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού μπορεί να επιβάλλει αυστηρότατες ποινές, αλλά δεν μπορεί να κρίνει εάν θα δίνεται πιστοποιητικό ή όχι σε μία ομάδα, καθώς στην ΕΠΟ λειτουργεί Επιτροπή με τέτοια αρμοδιότητα, υπό την έγκριση της FIFA, η οποία . Ο κος Λιάνης παρότρυνε τον Π. Γερουλάνο να διατηρήσει γέφυρες συνεννόησης με την ΕΠΟ, προκειμένου να αποφευχθεί ο παλαιότερος εξευτελισμός της Βουλής,

Keywords
Τυχαία Θέματα