Ρουμανία: Καθησυχασμός για την ραδιενέργεια

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ρουμανίας, Λάζλο Μπόρμπελι, διαβεβαιώνοντας ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία του πληθυσμού.Ο Ρουμάνος υπουργός Περιβάλλοντος παράλληλα τόνισε ότι η Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο Πυρηνικών Δραστηριοτήτων (CNCAN) εκδίδει αναφορές σε ημερήσια βάση και παρά το γεγονός ότι το δυστύχημα στη Φουκουσίμα συγκρίνεται μ' αυτό του Τσέρνομπιλ, τα περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Ρουμανία από την Ιαπωνία κράτησαν μακριά τις
υψηλές ραδιενεργές συγκεντρώσεις.

Οι ειδικοί του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας την Τρίτη ανακοίνωσαν στο υπουργείο Υγείας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων.

Προηγουμένως είχαν αναλύσει τα στοιχεία που εστάλησαν από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος και από τους ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Horia Hulubei Φυσικής και Πυρηνικής Μηχανικής, τα οποία έδειχναν την παρουσία ραδιενεργού ιωδίου στο νερό της βροχής και στο γάλα προβάτων, στην περιοχή Σλάνικ- Πράχοβα, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι ειδικοί στη δημόσια υγεία συμπέραναν ότι οι ποσότητες που ανιχνεύθηκαν, 5,2 μπεκερέλ ανά λίτρο, είναι πολύ χαμηλότερες από τα νόμιμα όρια ασφάλειας. Όσον αφορά το ραδιενεργό ιώδιο-131 το μέγιστο όριο ασφάλειας για τον πληθυσμό στο πόσιμο γάλα είναι 300 μπεκερέλ ανά λίτρο για τους ενήλικες και 100 μπεκερέλ ανά λίτρο για τα παιδιά.

Από το δίκτυο των ειδικών εργαστηρίων που ανήκουν στις περιφερειακές διευθύνσεις δημόσιας υγείας δεν έχει παρατηρηθεί υπέρβαση των ορίων ασφαλείας.

Ρουμάνοι ερευνητές ειδικού εργαστηρίου σε ορυχείο στην περιοχή Σλάνικ-Πράχοβα ανακοίνωσαν ότι οι αναλύσεις σε βρόχινο νερό στην περιοχή Μπρασόβ στο κεντρικό τμήμα της χώρας και στην περιοχή Σλάνικ Πράχοβα έδειξαν συγκεντρώσεις ραδιενεργού ιωδίου, που προέρχεται από την Ιαπωνία.

Προς το παρόν, οι επιστήμονες που διεξάγουν τη μελέτη αναφέρουν ότι η παρουσία ραδιενεργού ιωδίου-131 στη Ρουμανία αποδεικνύει ότι οι συνέπειες του πυρηνικού δυστυχήματος είναι ορατές σε περιοχές που απέχουν πάνω από 10.000 χιλιόμετρα, δηλαδή ότι το ραδιενεργό σύννεφο από τη Φουκουσίμα πρακτικά εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο.
Keywords
Τυχαία Θέματα