Στάση αναμονής από ΔΝΤ

«Το ΔΝΤ δεν θα εκταμιεύσει την επόμενη δόση για την Ελλάδα προτού η χώρα ολοκληρώσει την επαναγορά των ομολόγων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του, Τζέρι Ράις.
Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Ράις σημείωσε ότι το ΔΝΤ περιμένει ότι η επαναγορά θα έχει ολοκληρωθεί ως τις 13 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει για

την συγκεκριμένη τιμή επαναγοράς. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Ράις χαιρέτισε τις ανακοινώσεις των ελληνικών για την έναρξη της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει εάν το Ταμείο εξετάζει ένα «σχέδιο Β» σε περίπτωση που δεν επιτύχει το πρόγραμμα.

Επανέλαβε ακόμη ότι η συμφωνία του Eurogroup είναι «σημαντική και συγκεκριμένη» και ότι στο σύνολό τους τα μέτρα που αποφασίστηκαν μπορούν να βοηθήσουν στην επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη κατεύθυνση.

Σημείωσε παράλληλα ότι το ΔΝΤ καλωσορίζει τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων να επαναφέρουν το ελληνικό χρέος ουσιαστικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, κάτι που όπως είπε, εξαρτάται από την «πλήρη εφαρμογή» του προγράμματος από την Ελλάδα. Αναφέρθηκε ακόμη στις «σημαντικές προσπάθειες» της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Ράις δεν προσδιόρισε τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα συνέλθει το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου για να συζητήσει το ελληνικό πρόγραμμα. «Νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε να προχωρήσει η διαδικασία (επαναγοράς ομολόγων) και μετά να εξετάσουμε το ζήτημα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια, η γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ, θα είναι σε θέση να ενημερώσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την πρώτη αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος.

Γνωστοποίησε τέλος ότι κ. Λαγκάρντ δεν θα παραστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα