Στις Βρυξέλλες ντοκιμαντέρ για τη Μάχη του Μαραθώνα

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες θα προβληθεί στις 23 Μαρτίου 2011 η ταινία ντοκιμαντέρ της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού «Ελλήνων Προμαχούντες Αθηναίοι - 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα».
Η ταινία θα προβληθεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης «2500+1 years since the Battle of Marathon» που οργανώνει ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Dr. Hans-Gert Pöttering, οι Ευρωβουλευτές Χρυσούλα Παλιαδέλη και Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο Πρόεδρος της Marathon Friends
International Association Guy Feaux de la Croix και ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.

Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται και η σκηνοθέτις της ταινίας.

Το ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο κατά τις επετειακές εκδηλώσεις για τη μάχη που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, έχει ήδη μια πετυχημένη διεθνή πορεία, με προβολές σε όλο τον κόσμο. Έχει προβληθεί σε Πανεπιστήμια, σχολεία και Μαραθωνίους δρόμους που πραγματοποιούνται για την επέτειο της μάχης, όπως στην Αμερική, τον Καναδά, την Κίνα, την Αυστρία, την Τσεχία, την Γερμανία, την Ελβετία, το Λίβανο (όπου το Υπουργείο Παιδείας του Λιβάνου θα διανείμει την ταινία στα σχολεία της χώρας, μεταφράζοντάς την στην αραβική γλώσσα) και αλλού.

Η ταινία θα προβληθεί εν συνεχεία στην Κύπρο, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, στις 28 Μαρτίου, παρουσία και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, και στο Τόκυο, υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στην Ιαπωνία, στις 29 Μαρτίου.

Η ταινία δημιουργήθηκε υπό την υψηλή αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.


Σκηνοθεσία: Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού
Έρευνα-κείμενα: Φάνης Ι. Κακριδής
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Βαγγέλης Κουλίνος
Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος  
Keywords
Τυχαία Θέματα