Στο Πεκίνο η Κάθριν Άστον

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον έφθασε σήμερα στην Κίνα για διμερείς συνομιλίες, οι οποίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, το εμπόριο, τη σύγκρουση στη Συρία και τις διενέξεις για τα πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας και του Ιράν.

Η Άστον πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο· τον κρατικό επίτροπο Ντάι Μπινγκούο, ο οποίος είναι αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική· και τον υπουργό Άμυνας Λιανγκ Γκουανγκλί, αύριο.

«Η συμμαχική μας σχέση με την Κίνα είναι μια σχέση αλληλεξαρτώμενων ίσων,

οι οποίοι έχουν ευρεία κοινά συμφέροντα (. . .). Έχουμε υποχρέωση να συνεργαζόμαστε σε ένα πλατύ φάσμα θεμάτων παγκόσμιου ενδιαφέροντος», είπε η Άστον πριν από το ταξίδι της.

Η επίσκεψη της Άστον σηματοδοτεί την έναρξη μιας πενθήμερης περιοδείας της στην Ασία, στο πλαίσιο της οποίας η υπάτη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) πρόκειται επίσης να μεταβεί στο Χονγκ Κονγκ, την Τετάρτη, και στην Καμπότζη, όπου πρόκειται να λάβει μέρος την Πέμπτη σε μια σύνοδο της ένωσης των εθνών της νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Πνομ Πενχ, μαζί με 27 υπουργούς Εξωτερικών.

Οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ έχουν «αναπτυχθεί πολύ θετικά» παρά τις διμερείς διαφορές για εμπορικά θέματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ένα νόμο της ΕΕ ο οποίος αναγκάζει τις αεροπορικές εταιρίες οι οποίες χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμιο να καταβάλλουν φόρο για τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δήλωσε ο Μάρκους Έντερερ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, κατά την άφιξη της στο Πεκίνο.

Οι δύο πλευρές επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τις διαφορές τους και να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, είπε αναφερόμενος στις συνομιλίες, οι οποίες έχουν στόχο να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας το φθινόπωρο στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα