Συνομιλίες με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Η ναυτιλία αν και δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, είναι έτοιμη να συνδράμει κατά το δυνατόν στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, υπογραμμίστηκε από το προεδρείο της Ένωσης των Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), στο πλαίσιο των επαφών που είχαν στις Βρυξέλλες, με τους αρμόδιους επιτρόπους της ΕΕ, αλλά και ευρωβουλευτές.

Στη συναντήσεις τονίστηκε η ανάγκη να αποφευχθούν περιφερειακά μέτρα στη ποντοπόρο ναυτιλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα

ανταγωνιστικότητας στις μεταφορές.

Για το θέμα της αντιμετώπισης της πειρατείας στα ποντοπόρα πλοία διαπιστώθηκε εκ μέρους της ΕΕ μεγάλη πρόοδος και πλήρης συνειδητοποίηση των διαστάσεων του προβλήματος. Οι Έλληνες εφοπλιστές, αναφερόμενοι στις επιπτώσεις από την πειρατεία στην παγκόσμια οικονομία, έκαναν λόγο για κόστος 7,5 έως 14 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ χαρακτήρισαν αναγκαίο συμπληρωματικό μέτρο τη χρήση ένοπλων φρουρών επί των πλοίων.

Όσον αφορά το σημαντικό θέμα της μείωσης των ατμοσφαιρικών εκπομπών των πλοίων, η ΕΕΕ επικρότησε την επιτυχία του αρμόδιου Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), να ηγηθεί των εξελίξεων, υιοθετώντας τεχνικά και λειτουργικά μέτρα με διεθνή εφαρμογή για την ενεργειακή απόδοση των πλοίων, καθώς και την αναγκαιότητα να του δοθεί πίστωση χρόνου για την εξεύρεση διεθνούς λύσης προς περαιτέρω μείωση των εκπομπών.

Επίσης, στις συναντήσεις τονίσθηκε απο πλευράς των Ελλήνων Εφοπλιστών το ανεφάρμοστο της μονομερούς υπαγωγής των διεθνών εναέριων μεταφορών στο ευρωπαϊκό Emissions Trading Scheme (ο ειδικός φόρος που θέλει να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2013 στα διυλιστήρια υγρών καυσίμων για τα λεγόμενα δικαιώματα εκπομπής αερίων, κάτι που θα αυξήσει το κόστος των διεθνών μεταφορών) το οποίο θα δημιουργήσει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στις μεταφορές.

Στην αντιπροσωπεία της ΕΕΕ υπο τον πρόεδρό της Θ. Βενιάμη συμμετείχαν οι Χ.Κανελλάκης, Ι.Κ. Λύρας, η Α. Μπρεδήμα και η Κ. Πέππα.

Keywords
Τυχαία Θέματα